Anul 2015 va fi asemănător cu 2014 în ceea ce ţine de diferendul transnistrean, pentru că nu există premise reale să se schimbe situaţia. De această părere este expertul în problematică transnistreană, Eduard Ţugui, contactat de IPN. Cu toate acestea, expertul spune că 2015 este ultimul an favorabil pentru a ajunge la anumite compromisuri, deoarece se încheie o serie de înţelegeri cu Tiraspolul.
Expertul menţionează că, în primul rând, se încheie perioada în care sunt aplicate preferinţele comerciale autonome acordate de UE, iar din 2016 regiunea transnistreană va trebui să-şi definească un nou regim comercial cu UE, ceea ce nu poate face fără Chişinău. „Cel mai probabil, 2015 va fi la fel ca şi 2014 în ceea ce ţine de tensiuni. Probabil, aceste înţelegeri care se încheie vor aduce mai multă raţionalitate în activităţile de la Tiraspol, fie dimpotrivă, Tiraspolul va încerca să pună mai multă presiune asupra Zonei de Securitate”, a menţionat Eduard Ţugui.
Chişinăul are mai multe instrumente, spune expertul, iar acestea trebuie introduse gradual. „Există şi instrumente de forţă majoră, dar sper să nu fie nevoie de ele. În fond, Chişinăul are obligaţia să definească cu colegii din Ucraina care va fi regimul de frontieră dintre cele două state. Cred că ar fi cazul să punem la punct un mecanism de spaţiu economic comun cu Ucraina, adică vameşii noştri să verifice tot ce intră în Moldova la frontiera cu Ucraina spre regiunea transnistreană, iar cei ucraineni să verifice tot ce iese din regiune”, a adăugat Eduard Ţugui.
Expertul spune că nu trebuie să uităm că, încet-încet, malul drept devine o piaţă largă de desfacere a producţiei din stânga Nistrului. În primul rând, aici se comercializează energia electrică, iar acum se pare că malul drept asistă regiunea transnistreană prin importuri de producţie, mai mult decât Rusia prin programele sale. Eduard Ţugui consideră că mai sunt mecanisme care, dacă ar fi puse la punct, ar putea influenţa Tiraspolul.