În 2017, peste 640 de copii au abandonat domiciliile, majoritatea fiind fete de 15 ani. Acești copii au ales să locuiască în stradă sau în altă parte, fie din cauza unor neînțelegeri în familie, fie pentru că și-au dorit să se simtă independenți. Datele au fost prezentate într-o conferință de presă organizată în contextul Zilei internaționale a copiilor străzii, transmite IPN.
„În 474 de cazuri copiii au abandonat familiile, iar în 107 cazuri aceștia au plecat din centre de plasament, în 44 de cazuri au plecat din casele de tip familial, iar în 15 cazuri au plecat din instituțiile rezidențiale”, a comunicat șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian. Potrivit poliției, din casele de tip familial și din instituțiile rezidențiale copiii fug pentru că nu le convin regulile care le sunt impuse, de aceea aleg viața în stradă.
„Din numărul total de copii care au abandonat anul trecut domiciliul, 269 au făcut-o pentru prima dată. 295 de copii au abandonat domiciliile repetat, iar în 49 de cazuri copii au fugit în grup. Mai exact, au părăsit centrele de plasament în grup fiind influențați de semenii lor. De fapt, sunt cifre în descreștere, dar problema persistă și ne deranjează că anual circa 269 de copii încearcă să abandoneze casa și își caută viața în stradă”, a declarat șeful DGSP.
Cei mai mulți copii ai străzii sunt fete. „Tendința abandonului domiciliului persistă în rândul fetelor din cauza schimbării de roluri, dar și din cauza lipsei educației paterne”, a mai spus Marin Maxian.
În contextul neînțelegerilor acuzate în familie, copiii care își abandonează casa se plâng pe relații nu tocmai bune cu părinții, pe probleme economice sau abuz fizic, psihologic și chiar sexual. „Nu doar copiii din familiile social-vulnerabile își părăsesc familiile, dar și cei cu familii complete, bune. Aceștia pleacă pentru că nu se înțeleg cu părinții ori pentru că nu simt acea afecțiune, dragoste din partea părinților. Iar părinții, la rândul lor, zic că habar nu au de ce copiii au plecat de casă, pentru că le-ar oferi toate lucrurile necesare: bani, internet, haine, mâncare, dar au uitat de cel mai firesc lucru: dragoste, înțelegere și comunicare”, a mai adăugat șeful DGSP.
Un alt motiv care i-ar face pe copii să plece de acasă este dictatura din familie, regulile stricte, controlul exagerat, interdicții severe etc. Marin Maxian a comunicat că anul trecut 7 copii au devenit victime a traficului de copii cu scopul de cerșit și exploatare sexuală.
Pe 21 martie este marcată Ziua internațională a copiilor străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin Rezoluția Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfășurat la Varșovia.