Anual, în Republica Moldova se produc peste 500 de accidente la locul de muncă. În 2022, s-au înregistrat 562 de accidente și, deși numărul este cu 10% mai mic decât în 2021, este mult mai mare decât în țările Uniunii Europene. Datele sunt prezentate în contextul Zilei Mondiale a Securității și Sănătății în Muncă, transmite IPN.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, între anii 2011-2021, în Republica Moldova, au fost înregistrate mai mult de 30 de cazuri de boli profesionale, în urma cărora au fost afectate peste 40 de persoane. Cei mai frecvenți factori nocivi care provoacă îmbolnăvirea profesională sunt vibrațiile (42%), substanțele chimice toxice (25%) și germenii patogeni (20%). Cei mai expuși la acest risc sunt mecanizatorii, lucrătorii medicali și muncitorii de la întreprinderi.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că securitatea şi sănătatea în muncă este unul dintre domeniile prioritare ale politicilor naţionale din sfera muncii, finalitatea acestora fiind protejarea vieţii, integrităţii şi sănătăţii salariaţilor, diminuarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională şi crearea unor condiţii de muncă care să asigure confortul fizic, psihic și social.
Instituția menționează că lucrează la un program național în domeniul raporturilor de muncă, adaptat la standardele europene, cu o componentă dedicată sporirii nivelului de securitate și sănătate în muncă și diminuării considerabile a numărului de persoane accidentate la locul de muncă.
„Îi îndemnăm pe toți salariații să respecte cerințele de securitate la locul de muncă, iar pe angajatori să creeze condiții cât mai prielnice pentru o muncă sănătoasă și în siguranță”, se arată într-un comunicat de presă al MMPS.