Anual fluxurile anuale ilicite de capital constituie 1,2 miliarde dolari, economist

Anual fluxurile anuale ilicite de capital constituie 1,2 miliarde dolari, dar pentru unii ani suma este cu 60% mai mari față de estimările făcute. Acești bani alimentează tot ce înseamnă subdezvoltarea țării. Pe parcursul a 20 de ani, în și din Republica Moldova au circulat între 15-20 miliarde de dolari capital ilicit. La calcularea sumei fluxurilor ilicite de bani nu s-a luat în calcul traficul de armament, droguri, ființe umane și miliardul furat din sistemul bancar. Constatarea aparține economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, economistul a menționat că că fluxurile ilegale de capital se realizează prin patru scheme. Jumătate din suma de 1,2 miliarde dolari provine din importurile subevaluate, lucru care permite ca în Republica Moldova să intre 600-700 milioane de dolari anual. Toți acești bani ajung în economia tenebră a țării. A doua schemă constă în scoaterea ilegală a banilor din țară prin supraevaluarea importurilor. Anual prin această schemă sunt scoși din țară 350 – 400 milioane de dolari. Acești bani pleacă și se opresc în paradisul fiscal. O parte din bani vin în țară sub formă de „investiții străine” din paradisurile fiscale. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în această schemă participă activ și companiile de stat și în acest caz nu e vorba doar de evaziune fiscală, dar și delapidarea banului public.

O a treia  schemă prin care ies din țară 170 – 200 milioane de dolari este pusă în aplicare prin prețurile reduse la exporturi. Prin acest mecanism bani ajung pe conturile firmei offshore. De exemplu o companie din Republica Moldova are un bun de zece milioane dolari și-l vinde unei companii offshore cu cinci milioane, care îl vinde altei companii cu zece milioane de dolari, iar diferența rămâne pe conturile companiei din paradisul fiscal. O schemă similară se face prin exporturile la suprapreț prin care anual în Republica Moldova intră 80-100 milioane de dolari anual. Tot prin această schemă pot fi introduși aparent legal banii din exterior destinați finanțării diverselor partide politice.

Expertul consideră că autoritățile trebuie să colaboreze cu partenerii de dezvoltare pentru a reduce fenomenul. Este necesară elaborarea unui mecanism pentru aducerea banilor în câmpul legal.

În clasamentul mondial privind capitalul ilicit, Republica Moldova este pe locul 46, cu 304 dolari pe cap de locuitor, fiind la același nivel cu statul insular Fiji și cel din Africa Togo.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.