Mai puţin de 1% din persoanele cu dizabilităţi severe sunt angajate astăzi în câmpul muncii. Persoanele cu dizabilităţi mai puţin pronunţate le ascund ca să poată obţine un loc de muncă. Şi aceasta pentru că patronii se feresc de angajaţi cu dizabilităţi din cauza condiţiilor speciale pe care trebuie să le asigure acestora. Directorul executiv al Asociaţiei „Motivaţie”, Igor Meriacre, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, prin intermediul antreprenoriatului social tinerii cu dizabilităţi ar putea fi încadraţi în ateliere protejate, unde ar confecţiona ceva sub supravegherea unor persoane.
Potrivit lui Igor Meriacre, tinerii cu dizabilităţi nu au şanse să se angajeze în câmpul muncii inclusiv din cauza lipsei de cunoştinţe şi lipsei unei orientări vocaţionale. Dacă majoritatea tinerilor beneficiază de instruiri vocaţionale, sunt ajutaţi să se orienteze spre o anumită specializare, atunci în cazul tinerilor cu dizabilităţi acest lucru nu se practică.
Igor Meriacre a mai spus că, mai ales în cazul tinerilor cu dizabilităţi mintale, aceştia trebuie să fie convinşi că este nevoie de parcurs mai multe etape de formare profesională, pentru că ei nu au de unde să cunoască acest lucru din moment ce nu au experienţă de comunicare într-un colectiv. Şi nici părinţii nu le dezvoltă spiritul de iniţiativă.
„Am început să prestăm servicii pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii sub forma dezvoltării unor de abilităţi pentru viaţă. Aceste persoane sunt învăţate, timp de 2-3 săptămâni, sub supravegherea altor persoane cu dizabilităţi locomotorii, cum să facă mâncare, cum să facă ordine şi aşa ei înţeleg ce înseamnă o viaţă independentă”, a relatat Igor Meriacre.
De asemenea, tinerii cu dizabilităţi sunt încurajaţi să iniţieze o afacere proprie la domiciliu. „Am avut un stagiu de identificare a afacerilor şi am descoperit idei interesante. Sunt tineri care îşi propun să se ocupe cu producerea mierii de albine sau să repare calculatoare, să instaleze diverse programe informaţionale”, a exemplificat directorul executiv al Asociaţiei „Motivaţie”.
În Republica Moldova sunt peste 176 de mii de persoane cu dizabilităţi.