Antoniţa Fonari: Moldova trebuie să se concentreze pe prevenirea bolilor, nu doar pe tratament

Cetăţenii Republicii Moldova, dar şi autorităţile trebuie să se concentreze mai mult pe prevenirea bolilor, nu doar pe tratarea lor. Pentru aceasta trebuie implementate programe de educaţie încă din şcoli. Sugestia vine de la preşedinta Consiliului Naţional al ONG-urilor, Antoniţa Fonari, care a participat la dezbaterile publice „Aspecte sociale ale anului 2016 în viziunea autorităţilor şi a experţilor”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Antoniţa Fonari, care este şi directoarea Platformei pentru Cetăţenie Activă şi Parteneriat pentru Drepturile Omului, a menţionat că în Moldova toată lumea are o aşteptare exagerată de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei. „Ceea ce aşteptăm noi exagerat de la autorităţile medicale este să avem câte o ambulanţă pentru oricare problemă de sănătate. De fapt, mi se pare că problema ar fi de prevenire şi de educare a oamenilor, cum să aibă grijă de sănătatea lor şi cum să se comporte în situaţii foarte simple de sănătate”, a spus Antoniţa Fonari.

Potrivit ei, sunt situaţii grave, la care urgenţa trebuie să ajungă, iar cetăţenii care au probleme de sănătate minore nu ar trebui să solicite ambulanţa, ci să meargă la medicul de familie. „Eu cred că noi ar trebui pentru foarte multe dintre problemele noastre să căutăm nu atât soluţiile, cât metodele de prevenire. Şi atunci când vorbim despre sănătate la modul general, trebuie să avem în şcoală un curs obligatoriu despre deprinderi de viaţă”, a spus Antoniţa Fonari.

Referitor la anul social 2016, Antoniţa Fonari a menţionat ca şi realizare faptul că au intrat în vigoare cele mai importante prevederi ale Legii privind controlul tutunului şi una dintre ele interzicerea fumatului în locurile publice. O altă realizare menţionată este aprobarea legii care vine să asigure cota de gen pe listele electorale de cel puţin 40%. Un alt aspect important al acestei legi este faptul că prevede concediul de paternitate. Activista consideră că această prevedere vine să contribuie la implicarea într-o măsură mai mare a taţilor în creşterea şi educarea copilului şi acesta, spune ea, este un pas înainte.

Încă o realizare pe plan social, potrivit Antoniţei Fonari, este şi legea care vine să protejeze victimele violenţei. Aici este vorba şi despre crearea unor servicii foarte bine dezvoltate. Deşi acestea sunt în mare parte create de ONG-uri, totuşi s-au implicat şi structurile de stat.

Dezbaterile publice „Aspecte sociale ale anului 2016 în viziunea autorităţilor şi a experţilor”, care se află la ediţia a 69-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sunt desfăşurate cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.