Peste 570 de persoane au raportat reacții adverse la medicamente sau postimunizare în primul semestru al anului curent la Agenția Medicamentului. Cel mai frecvent au fost semnalate reacții adverse la antituberculoase, dar și antibiotice, substanțe de contrast, analgezice, anestezice și antihipertensive, transmite IPN.
Într-un răspuns oferit Agenției de Presă IPN, Agenția Medicamentului menționează că, de regulă, reacțiile adverse s-au manifestat: cutanat prin erupții și prurit; digestiv prin greață, vomă, diaree și pirozis; la nivelul sistemului nervos central (SNC) prin cefalee și vertij, dar și respirator prin tuse și dispnee. Majoritatea raportorilor a reacțiilor adverse sunt medicii, mai puțin companiile farmaceutice și pacienții.
Cele mai grave reacții adverse au manifestat pacienții care au avut hipersensibilitate de tip I: edem Quinckue sau altfel spus umflarea feței sau a extremităților, precum și șocul anafilactic, care însă a fost semnalat mai rar. Potrivit AMDM, aceste reacții adverse au caracter individual care țin de predispunerea alergică.
AMDM susține că pentru a contracara cazurile de reacții adverse, Comisia Medicamentului poate impune modificări în informația despre medicament, precum și retragerea seriei neconforme.
Raportarea reacțiilor adverse se poate face prin intermediul Fișei-Comunicare, disponibile pe pagina web a AMDM, care ulterior trebuie expediată pe adresa electronică: farmacovigilenta@amed.md, sau raportată on-line pe E-Reporting.