Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, însă noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, un nou sistem electoral poate fi implementat numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri. Este hotărârea emisă vineri, 26 aprilie, de către Curtea Constituțională, după ce a fost sesizată de deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic, transmite IPN.
Potrivit hotărârii CC, modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales. „Modificarea și implementarea sistemului electoral înaintea alegerilor parlamentare anticipate prezintă riscuri de ingerință în exercițiul nestingherit al drepturilor electorale, implicit în așteptarea legitimă a cetățenilor de a vota și în așteptarea legitimă a candidaților la alegerile parlamentare de a-și propune candidaturile într-un anumit mod și în anumite condiții”, se mai spune în hotărârea Curții.
Alexandr Oleinic, unul dintre autorii sesizării a declarat pentru presă, după pronunțarea hotărârii, că inițiativa de a modifica sistemul electoral și a organiza alegeri anticipate este în interesul unor partide politice care sunt nemulțumite de rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Autorul sesizării a menționat că această hotărâre va ajuta partidele politice să-și întemeieze corect propunerile legislative. În opina sa, alegerile anticipate ar fi o greșeală pentru Republica Moldova. Formațiunile politice care au acces în Parlament trebuie să aibă capacitate de a negocia și a forma majoritate parlamentară.
Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.