Anticipate şi referendum în aceeaşi zi, Marian Lupu
În cazul alegerilor anticipate, una din căile eventuale de rezolvare a problemelor este organizarea concomitentă a unui referendum privind modificarea articolului 78 din Constituţie, în sensul coborârii pragului de alegere a şefului statului în Parlament, de la 61 la 51 de voturi. Potrivit preşedintelui interimar, Marian Lupu, iniţiativa aparţine Partidului Liberal, dar este susţinută şi de Partidul Democrat, transmite Info-Prim Neo.
Marian Lupu a precizat în cadrul unor discuţii cu presa că această propunere nu reprezintă decât rodul unor discuţii în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. „Acum, din momentul în care am pornit procedura de alegere a şefului statului, eu gândesc că nu ar fi corect, nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere moral, să încercăm să schimbăm regulile de joc în timpul jocului”, a declarat Marian Lupu.
Preşedintele interimar spune că un atare referendum, în cazul în care se va ajunge la anticipate, va oferi o garanţie că asemenea blocaje politice nu se vor repeta pe viitor.
Marian Lupu a mai spus că întrebarea de la referendumul din 5 septembrie 2010 nu poate fi repetată, pentru că legea prevede că acelaşi subiect nu poate veni pe agenda unui eventual referendum mai frecvent decât o dată la doi ani.
Liderul PDM a mai spus că, deocamdată, nu a auzit un răspuns din partea Partidului Liberal Democrat în ceea ce priveşte propunerea de a organiza un referendum concomitent cu anticipatele. Dar urmează să aibă loc discuţii.
Referendumul din 5 septembrie 2010 nu a fost validat din cauza prezenţei insuficiente la vot. Atunci alegătorii au fost chemaţi la urne ca să răspundă la întrebarea dacă sunt sau nu de acord cu schimbarea Constituţiei, astfel ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales direct de către popor.