ANRE va aproba tarife separate pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe tarife separate pentru furnizarea energiei electrice şi pentru distribuţia acesteia. Proiectele metodologiilor de calcul au fost examinate într-o şedinţă publică a Consiliului de administraţie al ANRE, transmite Info-Prim Neo.
Directorul general al ANRE, Victor Parlicov, a menţionat că tarifele vor fi diferenţiate în funcţie de nivelul tensiunii reţelelor electrice de distribuţie la care sunt conectate instalaţiile electrice ale consumatorilor. „Noile metodologii vor asigura o transparenţă mai mare, vor stimula eficienţa şi vor exclude eventualele subvenţionări încrucişate, iar posibilitatea recuperării costurilor suportate de către întreprinderile de pe piaţa energiei electrice va încuraja investiţiile în sector”, a spus directorul ANRE.
Ghenadie Primac, director financiar al întreprinderii RED Nord, a menţionat în cadrul discuţiilor că livrarea în avans a energiei către consumatori prezintă un mare risc pentru viabilitatea reţelelor de distribuţie din proprietatea statului. „Este necesar de a schimba regulamentul în vigoare sau de a prevedea în noua metodologie o anumită compensaţie, dacă putem spune aşa, care ar diminua acest risc. Pentru că avem consumatori mari care acumulează datorii şi apoi pot falimenta”, a subliniat Primac.
Compania Gaz Natural Fenosa, care are în proprietate trei reţele de distribuţie, a propus o formulă nouă de reevaluare a activelor. Această formulă prevede ca pentru activele depreciate tarifar, dar efectiv în funcţiune să fie aplicat un cost suplimentar în tarif pentru întreţinerea acestora. „Formula respectivă este aplicată în multe ţări şi nu poate în niciun fel conduce la majorarea tarifelor pentru consumatorii finali”, a spus preşedintele companiei, Silvia Radu.
Consiliul de administraţie al ANRE a cerut companiei o estimare a costurilor ce urmează a fi incluse în tarif, atât în cazul reevaluării activelor în baza formulei tradiţionale, cât şi în cazul aplicării formulei propuse, iar o decizie finală va fi luată până pe 31 decembrie.
Directorul ANRE a mai adăugat că este foarte important să se ajungă la un consens cu întreprinderile de distribuţie a energiei electrice şi asociaţiile de consumatori pe marginea prevederilor proiectelor de metodologii, pentru că în baza lor vor fi calculate tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali în următorii 5 ani.