Anneli Ute Gabanyi: UE în continuare poartă interes Republicii Moldova

Cercetătoarea în ştiinţe politice din Germania, Anneli Ute Gabanyi, a menţionat că rezoluţia miniştrilor de externe din UE în care Guvernului de la Chişinău i se cere să dea prioritate depolitizării instituţiilor statului, să combată corupţia sistemică, arată că Uniunea Europeană în continuare poartă interes Republicii Moldova, şi anume Uniunea în întregime şi nu numai o ţară sau cealaltă. „Este un semnal foarte pozitiv”, a declarat cercetătoarea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Se vede că anumite ţări din Uniunea Europeană nu vor să sprijine numai un partid sau celălalt, un politician sau celălalt, ci spun foarte clar, chiar de la început, că doresc în Republica Moldova un dialog constructiv între toate forţele politice din ţară, dar bineînţeles accentuează şi importanţa dialogului cu cetăţenii”, a notat Anneli Ute Gabanyi.

Cercetătoarea a menţionat că prin rezoluţie s-a dat un semnal interesant – fără reforme nu va fi sprijinire financiară. Vorbind despre dialogul dintre guvernare şi societatea civilă, Anneli Ute Gabanyi a spus că acesta poate fi de mai multe feluri, poate fi vorba de o anumită osmoză a unor idei de la protestatari prin politicieni. „Cred că, dacă anumite idei s-ar filtra în mod indirect în programele sau în comportamentul guvernamentalilor, ar fi deja un punct ochit şi câştigat”, a opinat aceasta.

Anneli Ute Gabanyi s-a referit şi la procesul de alegere a şefului statului spunând că dacă se va reuşi alegerea unui preşedinte care optează pentru stabilitate, atunci aceasta ar putea să însemne sfârşitul crizei. Fiind întrebată ce s-ar întâmpla dacă preşedintele ar fi ales de popor, cercetătoarea a spus că ar schimba, mai degrabă, procentajul cu care trebuie ales preşedintele în Parlament, „pentru că poporul nu este întotdeauna cel mai bun judecător”. Pe de altă parte, Anneli Ute Gabanyi ar schimba şi prerogativele preşedintelui. „Într-o ţară cum este Republica Moldova şi cum sunt multe ţări postcomuniste, totuşi, există încă un fel de dor al liderului atotputernic şi destul de autoritar”, a spus cercetătoarea.

Anneli Ute Gabanyi a menţionat că în ceea ce ţine de alegerea preşedintelui ar pleda pentru continuarea actualului sistem, dar cu o altă departajare a voturilor în legislativ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.