Aniversarea a 650-a de la întemeierea statului moldovenesc este o speculaţie politică lipsită de temei, reclamă istorici de la Chişinău
Istorici de la Chişinău consideră că marcarea a 650 de ani de la întemeierea statului moldovenesc este o speculaţie politică a autorităţilor, lipsită de temei istoric. Declaraţii în acest sens au fost făcute luni, 25 mai, la simpozionul „Formarea şi evoluţia statului moldovenesc. Mit şi realitate”, organizat în cadrul Zilelor Ghibu, transmite Info-Prim Neo.
În comunicările lor, istoricii au demonstrat că formarea Ţării Moldovei a fost un proces istoric îndelungat, care a început cu mult înainte de 1359, an anunţat de autorităţi ca cel al întemeierii statului moldovenesc. Potrivit istoricului Demir Dragnev, membru-corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cronicile ungare vorbesc despre o răscoală a vlahilor împotriva ungurilor, care a avut loc în 1359, sub conducerea unei căpetenii din Maramureş, numit Bogdan. „Astfel, acest an poate fi cel mult un reper al dobândirii independenţei vlahilor faţă de unguri şi nu al formării statului moldovenesc”, a spus Dragnev.
„Azi încă rămâne în discuţie şi sunt diferite păreri despre formarea statului de la nord de Dunăre şi, de aceea, este nevoie de cercetare ştiinţifică, şi nu de paradă”, a mai spus academicianul. El susţine că autorităţile greşesc atunci când folosesc istoria în scopuri politice, mai ales atunci când se bazează pe argumente false. Aşa s-a întâmplat şi în anul 2008, a remarcat Dragnev, când a fost marcat Anul Cantemir, pentru că Antioh Cantemir ar fi fost născut în 1708, pe când el se născuse în 1709.
„Nu există nici un temei să organizăm festivităţi în legătură cu formarea statului moldovenesc, al cărui continuator se prezintă a fi R. Moldova, fiindcă la 1359, teritoriul actualei R. Moldova nu făcea parte din Ţara Moldovei”, a arătat Pavel Parasca, doctor habilitat în istorie, profesor la Universitatea Liberă Internaţională.
„Marcarea a 650 de ani de la întemeierea statului moldovenesc este un eveniment impus de autorităţi cu un anumit scop propagandistic, în cheia moldovenismului propagat de autorităţi, de a consolida statalitatea moldovenească”, a declarat Ion Negrei, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova.
Potrivit lui, autorităţile urmăresc în acest fel să legitimeze teoria moldovenismului şi să dea greutatea statului tânăr Republica Moldova, apărut în urma descompunerii Uniunii Sovietice. „Noi înţelegem foarte bine că Republica Moldova este un stat tânăr, apărut la 1991 şi politicienii caută să găsească rădăcini mai vechi. Este o practică în lume. Inventând această aniversare, ei ne aduc la evenimentul formării statului medial moldovenesc, a Ţării Moldova. Această ţară a existat într-adevăr, însă, între Ţara Moldovei şi actuala R. Moldova este o ruptură. Ţara Moldovei a fost o structură medievală, un concept, şi nu un stat. Statul este suma tuturor cetăţenilor cu organismele pe care le deleagă fiecare cetăţean. El apare abia în epoca modernă, pe când ţările române sunt nişte construcţii medievale monarhice, voievodate”, a explicat Negrei.
Cel mai important argument pe care îl invocă istoricii este că formarea şi existenţa Ţării Moldovei a finalizat cu Unirea de la 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, când Ţara Moldovei s-a unit cu Ţara Românească şi s-a format statul român modern. „R. Moldova este un organism politic nou, care nu are decât să se consolideze dar pe temeiuri politice sănătoase şi nu pe unele false, împrumutate. Dacă ne bazăm pe argumente de acest gen, creăm o structură slabă, neviabilă. De asemenea, conferind caracterului naţional al R. Moldova o conotaţie eminamente moldovenească creăm o construcţie falsă. La baza acestui stat stă o entitate românească cum a fost în întreg spaţiul românesc din momentul formării şi până în prezent”, a mai spus Ion Negrei.
Anul 2009 a fost consacrat sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc printr-un decret al preşedintelui Vladimir Voronin. Autorităţile intenţionează să marcheze acest eveniment prin restaurări de monumente, conferinţe şi seminare, iar în instituţiile de învăţământ preuniversitar va fi introdus un curs de lecţii cu tematica „Moldova - trecut şi contemporaneitate”. Se planifică şi turnarea unui film artistic şi a unor pelicule documentare privind evoluţia istorică a statului moldovenesc.
-
ion negrei despre aniversarea a 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc.mp3
- 0