De când este membră a Organizației Națiunilor Unite, Republica Moldova a fost susținută în construirea unui viitor mai bun, mai pașnic și mai sustenabil. ONU a continuat să fie un partener de încredere al țării, a declarat Simon Springett, coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova, cu prilejul împlinii a 30 de ani de când Moldova este membră a Organizației Națiunilor Unite, transmite IPN.
„Bunăstarea oamenilor din toată lumea precum și a celor de aici, din Moldova, sănătatea planetei noastre și supraviețuirea generațiilor viitoare depind de dorința noastră de a ne reuni în jurul angajamentului de a soluționa problemele colective și a acționa”, a menționat Simon Springett.
În prezent în Republica Moldova activează 26 de agenții, programe și entități ale ONU, cu mandate diferite și un număr de peste 500 de angajați, care activează în diferite colțuri ale țării.
„Republica Moldova a devenit parte a peste 300 de tratate, convenții și protocoale internaționale din sistemul ONU. Iar în septembrie 2015, Republica Moldova, împreună cu alte 192 state membre ale ONU, a semnat Agenda 2030, asumându-și angajamentul de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Multilateralismul rămâne piatra de temelie a păcii și responsabilității comune. Acest lucru este important în special acum, când avem nevoie de diplomație pentru a ne îndruma spre un viitor mai pașnic și mai prosper pentru toți”, a subliniat coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova.
Potrivit lui Simon Springett, ONU în Moldova susține procesul de dezvoltare durabilă a țării pentru ca aceasta să devină prosperă și modernă. Doar în perioada 2018-2020 au fost realizate proiecte și activități în valoare de peste 100 de milioane de dolari americani.
Cu ocazia marcării a 30 de ani de apartenență a Moldovei la ONU, echipa de țară ONU Moldova va desfășura o campanie de informare care include mai multe activități, pe parcursul anului, printre care și o expoziție de fotografie cu momente istorice și informație importantă despre ONU și activitatea sa.
Expoziția va fi organizată în parteneriat cu autoritățile publice locale în cinci orașe ale Republcii Moldova: Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat și Ungheni. În Chișinău expoziția a fost lansată la 16 mai și va fi deschisă publiculu pe parcursul a cinci săptămâni, fiind amplasată în cele mai vizitate parcuri din sectoarele orașului.
Organizaţia Naţiunilor Unite a fost fondată după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, fundamentată pe principiile consfinţite în Carta ONU , în scopul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, promovării bunăstării şi drepturilor omului. Republica Moldova a devenit membru ONU pe data de 2 martie 1992.