Anghelina Gaidarji: Vorbitorii de rusă și oamenii din localități mai mici sunt mai vulnerabili în fața știrilor false

Vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova cred în special în informațiile difuzate de canalele TV din Federația Rusă. Vorbitorii de rusă discută mai des despre ceea ce face președintele rus Vladimir Putin, și nu acțiunile președintelui moldovean Maia Sandu, iar aceasta se întâmplă pentru că vorbitorii de rusă nu au alternativă – în Republica Moldova nu există niciun canal TV, care ar difuza doar în limba rusă. Plus la aceasta, oamenii sunt manipulați, pentru că în minciuni e mai ușor să crezi, a menționat Anghelina Gaidarji, jurnalistă la portalul de știri TUK Moldova, Taraclia, la dezbaterea publică cu tema: „Rolul mass-media în combaterea dezinformării”, transmite IPN.

Anghelina Gaidarji a precizat că, în ultimii doi ani, lupta cu dezinformarea este prioritatea nr.1 portalului, iar în acest sens echipa implementează un proiect. Totodată, jurnalista a subliniat că este foarte greu să lupți cu giganții din mass-media rusească, cât și cu unele canale TV autohtone de mare capacitate, care distribuie știri false. Presa locală prezintă evenimentele altfel și învață consumatorii de știri să verifice sursele de informare, a opinat Anghelina Gaidarji.

Jurnalista a spus că vorbitorii de limbă rusă votează alte formațiuni politice, comparativ cu vorbitorii de română, și asta se întâmplă pentru că vorbitorii de rusă privesc posturile TV și citesc presa scrisă, care aparțin unui anumit grup politic. „Faptul că 75-97 la sută dintre vorbitorii de rusă ar vota pentru unul și același candidat, este o consecință a dezinformării, acești oameni sunt induși în eroare. Un portal de știri regional este mult prea puțin pentru o informare corectă a cetățenilor”, a subliniat Anghelina Gaidarji.

Jurnalista a relatat un caz, în care TUK Moldova a dezmințit un reportaj de la un post TV, în care se spunea că un anumit vaccin este mai eficient. „În comentariile la știrea TUK Moldova, cititorii ne reproșau că „cine suntem noi, ca să negăm informația de la TV, sau alte comentarii”, în care oamenii insistau că Sputnik ar fi cel mai eficient ser anti-COVID-19, iar ideea s-a înrădăcinat, din cauza faptului că jurnalistul de la acel post TV des își expuneau opinia despre eficiența vaccinului respectiv”, a detaliat Anghelina Gaidarji.

Jurnalista din Taraclia este de părerea că, pentru a preveni cazurile de dezinformare, educația mediatică trebuie începută încă de pe băncile școlii. Anghelina Gaidarji a relevat că predă un asemenea curs la o instituție de învățământ din localitate.

Jurnalista de la TUK Moldova recomandă consumatorilor mass-media să verifice cine ar avea interes în difuzarea unei anumite știri false, să țină cont de faptul, dacă informația instigă la ură sau provoacă alte sentimente negative. „Statul trebuie să fie cel mai interesat în lupta cu dezinformarea, dar trebuie și să consolidăm societatea civilă”, a conchis Anghelina Gaidarji. 
 

Dezbaterea face parte din Proiectul „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova” care are drept obiectiv consolidarea rezilienței la dezinformare în Republica Moldova. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.