Angela Ganninger: Împreună facem Europa mai puternică din nou

Motoo-ul președinției Germaniei în Consiliul Uniunii Europene sună: „Împreună facem Europa mai puternică din nou”, moto sub care se ascund mai multe priorități politice. Pe termen lung ar fi depășirea pandemiei de COVID-19 și redresarea economică. Alte priorități țin de crearea unei Europe mai puternice și inovatoare, o Europă mai echitabilă, o Europă durabilă, o Europă a securității și valorilor comune și o Europă puternică în lume. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger, într-o conferință de presă la IPN.

Ambasadoarea a remarcat că prioritatea Germaniei este de a colabora cu toate instituțiile și statele membre ale UE. Președinția Germaniei în Consiliul Uniunii Europene poate pune anumite accente de conținut. Programul a fost elaborat în contextul pandemiei de COVID-19. Acest lucru se răsfrânge asupra tuturor domeniilor, inclusiv asupra viitoarelor decizii cu privire la finanțe. Germania trebuie să se pună de acord cu celelalte state în privința cadrului financiar pentru anii 2021-2027 și asupra susținerii unui pachet de redresare, de miliarde de euro. Potrivit ambasadoarei, situația trebuie nu doar să revină la starea de până la pandemie. E nevoie să fie folosit contextul actual ca „o șansă spre inovare”.

În cadrul Președinției sale în Consiliul Uniunii Europene, Germania va pune accentul pe politica de mediu și climă, pe transformările digitale. De asemenea, se vrea o consolidare a statelor pentru depășirea pandemiei în mod coordonat. „În această săptămână, împreună cu echipa Team Europe, am donat Republicii Moldova bunuri în valoare de trei milioane de euro. Asta aveam în vedere prin responsabilitate și capacitate de acțiune”, a precizat ambasadoarea.

Important pentru redresarea economică, susține diplomata, este și consolidarea piețelor interne. Germania militează pentru menținerea deschisă a piețelor și consolidarea comerțului și a investițiilor în baza normelor internaționale. Sunt necesare și tehnologii la nivel înalt și excelență în domeniul digitalizării. Transportul trebuie să corespundă cerințelor ecologice ale timpului.

Atunci când se vorbește despre „o Europă echitabilă”, se au în vedere perspectivele de durată ale tinerilor, consolidarea acestor perspective și oferirea posibilității lor ca să trăiască în solidaritate între generații, a remarcat ambasadoarea Germaniei la Chișinău. Un pilon ar fi elaborarea în cadrul UE a unui mecanism de protecție a lucrătorilor sezonieri care lucrează în UE, mecanism valabil și pentru lucrătorii din Republica Moldova.

Este importantă și tema egalității dintre femei și bărbați, aceeași remunerare pentru aceeași muncă, egalitatea de șanse. Și femeile care trebuie protejate de violență. O Europă democratică are nevoie și de participarea societății civile active și de diversitatea culturală și mediatică, a mai spus Angela Ganninger.

Pentru a crea o Europă a valorilor comune este necesară crearea statului de drept, care este o premisă fundamentală pentru protecția valorilor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. La fel, este important ca persoanele să aibă acces la informații corecte. Este important să se combată rasismul, antisemitismul, criminalitatea bazată pe ură. „Germania în general și în cadrul UE susține multilateralismul și o ordine bazată pe norme. Un exemplu în acest sens este angajamentul Germaniei în Alianța pentru Multilateralism, elaborată împreună cu Franța. Moldova este invitată să adere la această inițiativă”, a mai spus Angela Ganninger.

Germania deține președinția Consiliului UE în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE