Situația din Germania anilor 1990, atunci când a avut loc unificarea țării, era mult mai complicată decât cea de acum din Republica Moldova. Într-un video-interviu acordat Agenției de presă IPN, Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei la Chișinău, a precizat că, vorbind de unitatea teritorială a Republicii Moldova, lucrurile sunt mai simple, atunci când se vorbește de schimburile între cele două maluri ale Nistrului.
„Germania anului 1990 a fost fizic despărțită. Exista zidul, o fâșie lată cu instalații de supraveghere, oamenii nu puteau părăsi cele două țări, au murit oameni care au încercat să plece din est în vest”, a declarat ambasadorul Germaniei.
Angela Ganninger a menționat că pentru Germania a fost important să își asume propria istorie, propriul trecut, să aibă o relație de încredere cu vecinii și partenerii săi și să ia măsuri de creștere a încrederii între cele două Germanii, de Est și de Vest. „Acest lucru l-am făcut ani la rând”, a declarat diplomatul german, sugerând că Republica Moldova ar putea prelua o parte din această „lecție” în procesul de reunificare a țării.
Ambasadoarea Germaniei a precizat că în ziua de 3 octombrie se marchează finalitatea unui proces în urma căruia Republica Democratică Germania și Republica Federală Germania au devenit aceeași țară. „Formal, RDG a aderat la RFG pentru că parlamentul liber ales al RDG a decis acest lucru”, a spus Anna Ganninger.
Ambasadoarea a spus că, de atunci, Germania are 16 landuri în loc de 11. „În plus, și Berlinul s-a reunificat, pentru că statutul de oraș împărțit între cele patru puteri câștigătoare ale războiului s-a finalizat”, a menționat oficialul german.
Angela Ganninger a declarat că, după unificare, s-a creat același spațiu de drepturi, lucru foarte important pentru cetățenii RDG. „În întreaga Germanie sunt valabile drepturile fundamentale, drepturile la liberă opinie și presă, dreptul la liberă circulație. Serviciile secrete interne care își spionau proprii cetățeni s-au desființat”, a spus Angela Ganninger.
Ambasadoarea Germaniei la Chișinău a spus că în noile landuri ale Germaniei provenite din RDG s-a investit mult în infrastructură, în drumuri, poduri și comunicații. „Ca rezultat, parțial, în est, lucrurile sunt mai moderne azi decât în vest”, a precizat Angela Ganninger.
Diplomatul german a enumerat și câteva probleme apărute în cadrul unificării celor două Germanii. „Economia din est nu era competitivă după schimbările politice, iar mulți oameni au părăsit estul pentru a se angaja în vest. În mediul rural au rămas doar cei bătrâni, condițiile de trai în est s-au îngreunat. Lucrurile nu sunt simple pentru mulți cetățeni”, a spus Angela Ganninger.
Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova Angela Ganninger, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.