Angajatori din sfera HoReCa cer moratoriu pe controale

Angajatori din sectorul hoteluri, restaurante, cafenele (HoReCa) au cerut moratoriu pe controale, dar și ca Guvernul să le plătească șomaj tehnic angajaților din sector, care au fost nevoiți să stea acasă trei luni, din cauza pandemiei, anularea unor restricții ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Pe de altă parte, responsabili de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spun că aceste restricții, inclusiv ca localurile HoReCa să nu poată activa după orele 22.00, sunt impuse de situația alarmantă privind COVID-19, ceea ce s-a soldat cu mai mulți pacienți în stare gravă în spitale, transmite IPN.

În cadrul audierilor, desfășurate ieri, 23 februarie, de membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), a detaliat că cifra de afaceri în sector s-a redus semnificativ, încât încasările sunt mai mici decât cheltuielile. Restricțiile au afectat atât companiile, cât și personalul angajat în cadrul acestora, respectiv, familiile lor.

„În Codul Muncii nu avem pârghii de a elibera ușor personalul de care nu mai avem nevoie”, a menționat Aneta Zasavițchi, precizând că este vorba de niște plata unor compensații pe care agenții economici nu le pot suporta.

Angajatorii din sfera HoReCa au invocat lipsa unui echilibru între restricții si suport. Ei s-au plâns că au ajuns la nivelul de 60-70 la sută din cifra de afaceri, dar li se cer aceleași taxe, au aceleași cheltuieli legate de chirie și de servicii comunale.

Tatiana Zatîc, secretar de stat la MSMPS, vicepreședinte al CNESP, a subliniat că „cel mai îngrijorător fapt este că s-au modificat cazurile de îmbolnăviri, devenind mult mai grave și mai îndelungate, iar răspunsul la tratament și posibilitatea de externare sunt mai dificile. Aflarea în terapie intensivă a devenit mai îndelungată, iar rotația pacienților mai mică, numărul celor în stare gravă și extrem de gravă este în creștere”, a explicat responsabilul. Potrivit Tatianei Zatîc, cea mai dificilă este situația din municipiul Chișinău.

„Situația este foarte alarmantă și fără anumite măsuri de restricție care țin de aglomerarea oamenilor și de nerespectarea regulilor de protective, este imposibil de a aduce starea lucrurilor, cel puțin, la un echilibru și de a face ca sistemul, cel puțin, să supraviețuiască”, a mai spus Tatiana Zatîc, adăugând că alte state au reușit micșorarea cazurilor datorită unor restricții dure.

Secretarul de Stat la Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Balan, a menționat că de la începutul anului au fost inițiate peste 8300 de controale la întreprinderile HoReCa, fiind sancționați 18 administratori, 48 de angajați, peste 140 de vizitatori. Potrivit lui Balan, sancțiunile se aplică doar în situația unor încălcări flagrante și sistematice.

Vasile Vulpe, șeful Direcției politici economice și mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a afirmat că HoReCa a avut de suferit cel mai mult de pe urma crizei pandemice, pentru că activitatea acestui sector presupune cea mai mare interacțiune cu oamenii. Datele ministerului arată că în acest sector activează mai bine de 13000 de angajați. În scopul susținerii acestui domeniu au fost lansate mai multe programe, dar multe inițiative încă urmează a fi realizate, a specificat Vulpe.

Deputatul Alexandru Slusari, membru al Comisiei parlamentare amintite, a relevat că în bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzute circa 200 mln lei pentru subvenționarea locurilor de muncă, iar o parte din acești bani ar putea fi alocați și sectorului HoReCa.

Toate propunerile urmează a fi definitivate în termen de cinci zile. Însă măsurile cu impact bugetar ar putea fi aprobate în plen doar având avizul Guvernului, or, actualul Cabinet de Miniștri în exercițiu nu are aceste prerogative.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.