Angajaţii Teleradio-Moldova cer un nou sistem de salarizare
Şaptezeci de angajaţi ai Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” au depus o sesizare către Consiliul de Observatori, în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de sistemul de salarizare şi cer modificarea acestuia. Sesizarea a fost examinată în cadrul unei şedinţe a CO, la care au fost prezenţi reprezentanţii salariaţilor şi conducerea instituţiei, transmite Info-Prim Neo.
Unul din angajaţii companiei, producător TV Nicolae Scorpan, spune că salariaţii sunt nemulţumiţi pentru faptul că, de-a lungul anilor, le sunt încălcate garanţiile statului de salariat, mecanismul de salarizare nu este transparent, iar salariul se stabileşte după principiul „favorizării”. El spune că angajaţii companiei primesc salarii mizere. „Lucrez la această companie de 35 de ani şi acum am ajuns să am un salariul de 2130 de lei, iar Todercan (Valentin Todercan, fostul preşedinte al companiei – n.r.) primea câte 12 mii de lei . Păi unde este dreptatea?”, a întrebat Nicolae Scorpan.
Reporterul Departamentului Actualităţi la Moldova 1, Ana Lisevici, consideră că salariul este calculat incorect. „De ce eu, care am lucrat toată viaţa la TV şi am nivelul 14, primesc acelaşi salariu ca şi angajaţii care au un nivel mai mic? În această instituţie este o discriminare totală, noi nu înţelegem cum se împarte salariul? Care sunt criteriile? Şi cum se face că un reporter are circa 2500 de lei, pe când un şofer 5 mii de lei?”, a menţionat salariata.
Prezentatorul-moderator, Nina Bolboceanu, spune că onorariile angajaţilor sunt mizere. „Nu înţelegem de ce unii care muncesc din zi şi până în noapte primesc onorarii de 5 lei, iar ceilalţi care au un program redus, au câte 100 de lei onorar”.
Directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Igor Munteanu, membrul al CO, a spus că aceste disproporţii de salariu nu pot fi justificate sub nicio formă. „Preşedintele companiei vorbeşte foarte frumos de fiecare dată, însă lucrurile nu se urnesc din loc. Acum că este o nouă conducere, cred că această problemă poate fi rezolvată”, a spus Igor Munteanu.
După dezbateri îndelungate, membrii CO au decis că preşedintele companiei, Constantin Marin, va constitui o comisie pentru evaluarea şi perfecţionarea mecanismului de salarizare, iar până pe 1 iulie, va prezenta proiectul CO.
Conducerea „Teleradio-Moldova” va trebui să includă în caietul de sarcini şi domeniul salarizării, a menţionat preşedintele CO, Eugeniu Râbca. Trebuie să fie prevăzute necesităţile de salarizare, racordate la posibilităţi şi doleanţe, astfel încât să fie elaborat un nou sistem de salarizate.
„Suntem cointeresaţi să rezolvăm problema cât mai curând posibil, suntem dispuşi să o facem în termenul stabilit, dar trebuie să fie transparent, credibil şi stimulativ. Noi ne vom strădui să reuşim”, a spus preşedintele companiei, Constantin Marin, care iniţial a cerut să fie fixat termenul de 1 august în loc de 1 iulie.
Aceasta este a şasea sesizare a salariaţilor „Teleradio-Moldova”. Una anterioară a fost depusă pe 27 ianuarie.