Formarea intoleranței la tortură a fost scopul urmărit în cadrul primului seminar de instruire a angajaților sistemului penitenciar din Republica Moldova. Seminarul a avut loc la Centrul de instruire al administrației naționale a penitenciarelor din Goian, fiind organizat de Institutul pentru Democrație.
Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, angajații penitenciarelor au fost informați despre răspunderea penală pentru tortură în închisori, au aflat despre garanțiile legale în contextul aplicării forței fizice și utilizării instrumentelor speciale. Totodată, au primit recomandări privind documentarea, raportarea incidentelor și controlul emoțiilor și comportamentului. La fel, au învățat cum să dezvolte intoleranța la tortură, o mai bună înțelegere a responsabilității pentru utilizarea torturii.
Formatorul Alexandru Zubco a spus că subiectul abordat este unul important în contextul în care lipsesc instrucțiuni interne privind aplicarea mijloacelor speciale și a forței fizice, în special asupra grupurilor vulnerabile, fapt ce determină angajații să încalce normele generale. Participanții au aflat despre bunele practici și exemplele pozitive de aplicare a mijloacelor speciale, astfel încât să poată evita sau minimaliza relele tratamente față de deținuți.
Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune nu torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”, implementat de Institutul pentru Democrație din Comrat, în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor de la Chișinău și Centrul Media pentru Transnistria din Tiraspol. Proiectul este finanțat de UE și are drept scop creșterea gradului de conștientizare a responsabilității pentru toleranță zero față de tortură.