Membrii Federației Sindicatului din Comunicații Moldpresa califică drept abuzivă decizia autorităților publice locale din Chișinău de evacuare a chioșcurilor Moldpresa. Odată cu evacuarea gheretelor, vânzătorii își pierd locurile de muncă și, respectiv, sursa de venit. Angajații Moldpresa cer inițierea unui dialog constructiv pentru soluționarea problemei.
Într-o conferință de presă la IPN, Svetlana Başchir, membru al biroului executiv al federației, a spus că Moldpresa asigură cu locuri de muncă mai mult de 800 de persoane, cu un salariu care generează impozite de peste 37 de milioane de lei. Administrația municipală trebuie să înțeleagă că aceștia sunt difuzori de presă și nu trebuie plasați pe aceeași linie cu alți agenți economici.
Valeriu Untilă, reprezentantul unei tipografii, susține că decizia de evacuare a gheretelor Moldpresa influențează și tipografiile. În consecință, scad tirajele, iar locurile de muncă devin mai puține, lucru care afectează familiile angajaților.
„Este de neconceput ca instituțiile administrative să intervină prin metode abuzive. APL-ul nu-și imaginează că în tot acest proces există un lanț destul de mare. Pe lângă redacții, mai sunt tipografiile, furnizorii, editorii, transportatorii – companii car vor falimenta, iar oamenii vor rămâne fără locuri de muncă”, a spus Veronica Baghici-Toma, reprezentanta unei redacții de presă.
Elizaveta Iurcu, vicepreședintele federației sindicale, susține că majoritatea salariaților Moldpresa sunt persoane de peste 50 de ani și le va fi foarte complicat să-și găsească un loc de muncă. Mulți se vor vedea nevoiți să plece peste hotare, departe de copii.
Rodion Stamatin, membru al federației, a spus că discuțiile de marți, 22 ianuarie, cu reprezentanții administrației locale, în urma pichetării sediului Primăriei de către angajații Moldpresa, au avut un caracter de incertitudine. Primăria a decis ca în următoarele trei zile, Direcția comerț și preturile de sector să înceapă un dialog. Până atunci, acțiunile de evacuare a gheretelor să fie suspendate. Dialogul părților nu înseamnă însă și soluționarea problemelor. Membrii Federației Sindicatului din Comunicații Moldpresa își doresc să fie modificat Regulamentul de desfășurare a comerțului în municipiul Chișinău, așa încât să fie diferențiat comerțul presei periodice de alte genuri de comerț.
Până acum au fost evacuate 24 de gherete. În centrul istoric al Chișinăului au mai rămas șase chioșcuri Moldpresa. În tot orașul sunt circa 170 de gherete, care comercializează presă periodică.