Câteva sute de angajați ai Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au protestat, sâmbătă, în fața Guvernului. Angajații sunt nemulțumiți de întârzierile salariale și solicită achitarea restanțelor, transmite IPN.
Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, a declarat că feroviarii nu au revendicări politice. Tot ceea ce-și doresc este să li se respecte drepturile. Acesta spune că toate sindicatele sunt alături de angajații CFM și au un document de susținere din partea sindicatelor statelor CSI.
Sindicalistul Oleg Stati a remarcat că, din ce-și amintește, este prima oară când sindicaliștii feroviari sunt cu mâna întinsă, iar acesta nu este un lucru bun pentru Moldova. Acesta zice că toate sindicatele sunt alături de angajații Căii Ferate. „Omul de la Calea Ferată nu știe ce va fi mâine cu dânsul”, a spus Oleg Stati.
Luând cuvântul în fața mulțimii, Galina Proca, lider sindical, a declarat că Guvernul, Parlamentul și Președinția sunt cei trei piloni pe care se ține țara, iată de ce revendicările le sunt adresate: „să fie scos șomajul tehnic, oamenii să primească salariile la timp și recompense pentru că au fost reținute atât de multă vreme”.
Angajați ai căilor ferate din Ocnița și Ungheni spun că salariile le sunt reținute de patru luni și se intră în luna a cincea. Aceștia zic că primesc aproximativ 2700-2800 de lei pe lună.
În fața protestatarilor a venit directorul CFM, Iurii Topala. Acesta afirmă că restanțele salariale către cei peste 9200 de angajați sunt în jur de 112 milioane de lei. Întrebat în cât timp evaluează achitarea restanțelor salariale, directorul CFM spune că este realist și crede că într-o perioadă de aproximativ 15-20 de luni. În același context, Iurie Topală spune că întreprinderea pe care o conduce face zilnic plăți pentru salarii și poate demonstra acest lucru prin dispozițiile de plată pe care le semnează.