Un angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) este acuzat că, fiind în stare avansată de ebrietate, a lovit cu maşina într-un automobil ce staţiona pe acostament în satul Bardar, Ialoveni, iar ca rezultat 5 persoane au fost traumatizate, printre care 3 copii. Accidentul s-a produs în luna septembrie anul trecut, iar până acum instanţa de judecată a anulat de 3 ori ordonanţă de urmărire penală a angajatului SIS.
Avocatul Vitalie Ţaulean, care apără interesele persoanelor rănite în accident, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că angajatul SIS nu a fost tras la răspundere penală, iar mai grav este faptul că vinovată de producerea accidentului a fost declarată şoferiţa automobilului parcat regulamentar pe acostament.
Potrivit avocatului, testul de alcoolemie la care a fost supus angajatul SIS a indicat o cantitate mare de alcool în sânge caracterizând o stare avansată de ebrietate. Peste câteva ore însă, acesta a fost supus unui test repetat, care a arătat un grad mic de alcool în sânge şi astfel a fost evitată procedura de iniţiere a unui dosar penale pe numele acestuia.
Marina Luchiţa, care era la volanul automobilului parcat, după accident a ajuns la spital împreună cu doi copii ai săi. Când a fost externată, a aflat cu stupoare că a fost declarată de către Judecătoria Ialoveni vinovată de producerea accidentului. Femeia spune că nimeni din anchetatori nu au audidat-o în legătură cu producerea accidentului, iar ofiţerul de urmărire penală a venit într-o zi de duminică şi i-a vorbit într-un mod neadecvat. „Până azi automobilul meu stă şi rugineşte deoarece eu, fiind declarată vinovată, nu am putut să fac o expertiză care să arate cauzele exacte ale accidentului. Nu credeam că aşa ceva se poate întâmpla într-o ţară care pretinde că respectă drepturile omului”, a mai spus Marina Luchiţa.
Ludmila Iovu, cea de-a doua femeie rănită în accident, spune că i-au fost afectate capacităţile de muncă şi-a pierdut serviciul, iar copilul său, care se afla cu ea în maşină, are grave probleme neurologice.
Marina Luchiţa şi Ludmila Iovu spun că fac public acest caz în speranţa că, sub presiunea opiniei publice, organele de drept vor acţiona în conformitate cu legea, şi nu sub influenţa intereselor personale.