Angajarea specialistului pentru protecția drepturilor copilului trebuie să fie obligatorie

În legislație trebuie introdusă obligația angajării specialistului pentru protecția drepturilor copilului, cu finanțarea acestuia de la bugetul de stat. De asemenea, este necesară instituirea unei proceduri judiciare noi privind examinarea cazurilor de autorizare a luării copilului din familie pe termen scurt, decăderea din drepturile părintești sau luarea copilului din familie. Această procedură ar presupune existența completelor specializate, instruite în domeniu, care vor examina în regim de urgență litigiile. Sunt recomandări ale expertului independent Ina Soțchi, făcute la ședința Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, care a audiat Raportul de evaluare ex-post de impact a Legii cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, transmite IPN.

Expertul independent Ina Soțchi a declarat că legislația privind protecția socială a copiilor ar putea fi îmbunătățită. Una dintre recomandări este de a exclude obligația prezenței asistentului social comunitar, medicului de familie și a ofițerului de sector al poliției la procedura de luare imediată asiguratorie a copilului. La fel, se propune de a fi instituite sancțiuni administrative pentru luarea abuzivă și neîntemeiată a copilului din familie.

Prezentă la ședință, președinta Asociației obștești CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, Liliana Rotaru, a exprimat susținere pentru recomandarea privind obligativitatea  angajării specialistului pentru protecția drepturilor copilului, cu finanțarea acestuia de la bugetul de stat,  însă și-a exprimat îngrijorarea în raport cu recomandarea ce prevede excluderea obligației prezenței asistentului social comunitar, medicului de familie și a ofițerului de sector al poliției la procedura de luare imediată asiguratorie a copilului.

„Din punctul meu de vedere, există riscuri că dacă o singură persoană va lua o decizie atât de dramatică și vreau să atrag atenția, traumatizantă pentru copil, de a fi luat din familie. Există riscul de competențe limitate, de abuz în serviciu. Și mai este un lucru foarte important – legea acum specifică faptul că doar în cazul unui pericol eminent, care poate fi determinat de un reprezentant al sistemului medical sau al organelor de poliție, doar așa copilul poate fi luat din familie. În cazul în care va fi primarul, că înțeleg că la aceasta se rezumă, ca primarul să aibă posibilitatea să ia copilul din familie, cred că sunt riscuri foarte mari ca mulți copii să fie luați din familie nefondat”, a notat Liliana Rotaru.

Potrivit datelor din raportul preliminar, la sfârșitul anului 2017, în Republica Moldova se aflau la evidență 35,4 mii de copii separați de părinți. Cei mai mulți, peste 30 de mii au părinții sau unicul părinte plecați peste hotare. 293 de copii sunt luați de la părinți din cauza existenței pericolului iminent pentru viața sau sănătatea lor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.