Vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, vicepreşedinte al Partidului Democrat, consideră că, pentru propriul beneficiu,Republica Moldova trebuie să-şi menţină statutul de neutralitate permanentă, iar temele delicate, inclusiv cea privind aderarea ţării la Blocul Nord-Atlantic, în general, trebuie abordată cu maximă luciditate, dat fiind contextul crizei regionale şi al viitoarelor alegeri parlamentare de la sfârşitul acestui an. Andrian Candu a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat portalului Unimedia, citat de IPN.
„Eu cred că trebuie sa fim mai lucizi, mai raţionali ca oricând, tocmai pentru că avem aceste situaţii. Sigur că tensiunile din regiune ne afectează. Dar nu atât tensiunile, cât modul în care unii mici politicieni de la noi vor să devină mari peste noapte, încercând să mute aceste tensiuni la noi în ţară. Aceste încercări separatiste de care se tot vorbeşte, încercarea unora de a-şi vinde ţara pe câteva voturi, mi se par ridicole. Observăm o activizare a extremelor, de fapt, atât pe stânga, cât şi pe dreapta. Şi încă sunt sigur că nici unii, nici ceilalţi, nu au făcut toate prostiile de care sunt capabili. Dar ei sunt mici şi extremişti, oricât ar încerca ei să se umfle în an electoral, au un bazin electoral limitat. Ar fi însă îngrijorător ca partidele serioase să încerce să intre în concurenţă cu aceste elemente extremiste, care ba vor să lichideze statul Moldova, ba vor unire, ba vor separatisme de tot felul”, a spus Andrian Candu.
Vicepreşedintele Parlamentului afirmă că tema neutralităţii ţării nu poate constitui un subiect al confruntărilor electorale, din contra, urmează a fi consolidat cadrul legislativ în acest sens. „Noi avem o Constituţie foarte clară, care ne arată că suntem un stat neutru şi punct. Sigur că e perfectibila această Constituţie, dar nu la capitolul care ţine de neutralitate, acolo, dimpotrivă, poate ar fi de întărit anumite aspecte. PDM va depune curând o iniţiativă legislativă legată de neutralitatea statului, tocmai pentru a pune punct acestor încercări de a folosit acest subiect ca obiect de negoţ, de către unii”.
Potrivit lui Andrian Candu, scopul iniţiativei legislative ţine de explicarea mai clară a statutul de neutralitate a ţării. „Scopul nostru este să explicăm mai clar ce înseamnă neutralitatea Moldovei şi să oprim tot felul de interpretări electorale şi încercări de a veni cu propuneri năstruşnice, care ar putea afecta neutralitatea tarii noastre. Practic, legea respectivă va determina bazele politice, militare, economice şi umanitare ale statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Avem prevederi clare şi legate de prezenta trupelor străine pe teritoriul ţării noastre, dar şi legate de neparticiparea ţării noastre la tratate internaţionale în domeniul militar şi neparticiparea la uniuni sau blocuri militare”, a spus el.
Andian Candu a menţionat că subiectul urmează să fie discutat cu partenerii de Coaliţie, precum şi anumite luări de poziţie la această temă a liderului PLDM, Vlad Filat, care, conform presei, nu vede o problemă ca Moldova să adere la NATO”.
„Eu nu am văzut o astfel de declaraţie atât de tranşantă din partea domnului Filat şi nici la Coaliţie nu s-a discutat un astfel de subiect. Nici nu cred că este un subiect care are sens să fie discutat acum şi, cu atât mai mult, să cunoască o evoluţie tocmai într-un an electoral, pentru că ele se vor transforma doar într-un subiect de polemici politice. Dar dacă vor fi colegi care vor ţine neapărat să discute acest subiect acum în Coaliţie, noi acceptăm orice discuţie, suntem deschişi şi le vom prezenta punctul nostru de vedere foarte clar. Opinia mea personală însă este că teme atât de delicate nu trebuie abordate într-o perioadă electorală şi mai ales într-un moment în care riscăm să tensionăm şi mai tare tensiunile din regiune”, a spus pentru Unimedia vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu.