Andrian Candu spune că expulzarea cetățenilor turci are legătură cu un dosar penal

Președintele Parlamentului Andrian Candu spune că expulzarea celor șapte cetățeni turci nu s-a făcut la solicitarea autorităţilor turce, însă are legătură cu un dosar penal deschis de către Serviciul de Informații și Securitate încă acum 20 de ani, legat de securitatea statului Republica Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unui briefing de presă după audierile parlamentare organizate pe platforma Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică și subcomisiei pentru control parlamentar, transmite IPN.

Potrivit lui Andrian Candu, dosarul în care sunt vizaţi cei şapte cetăţeni turci, dintre care șase sunt angajaţi ai Liceului moldo-turc „Orizont”, datează din anul 1998 și nu are legătură cu cine este astăzi la guvernare. În baza investigațiilor, 18 persoane au fost declarate persoane indezirabile, inclusiv cetățenii turci.

Andrian Candu a mai spus că statistica ultimilor patru-cinci ani arată că anual au loc până la 70 de expulzări de acest gen, iar cazul cetățenilor turci nu este o noutate. Potrivit președintelui Parlamentului, SIS conlucrează cu serviciile de securitate ale mai multor țări, însă de această dată procesul de expulzare s-a făcut la solicitarea autorităților moldovenești și nu a altor state, fiind respectată legislația Republicii Moldova.

Totodată, Andrian Candu a vorbit și despre situația de la ambasadele și consulatele Republicii Moldova peste hotare. În fața misiunilor din SUA, Canada și alte șase țări europene, au fost organizate proteste, în unele cazuri au fost făcute chiar amenințări, ceea ce a făcut ca unele misiuni să-și sisteze pentru câteva ore activitatea. În prezent situația este sub control. Referitor la speculațiile că prin această expulzare s-ar urmări închiderea liceului, Andrian Candu a spus că atât timp cât se respectă legislația Republicii Moldova, acest lucru nu se va întâmpla.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.