Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a șapte cetățeni străini. Șefului legislativului a subliniat importanța controlului parlamentar în acest caz din perspectiva respectării drepturilor omului și normelor naționale și internaționale, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Parlamentului se menționează că Andrian Candu a cerut conducerii Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de Eugen Carpov, și subcomisiei pentru control parlamentar asupra Serviciului Informație și Securitate să organizeze audieri cu invitarea conducerii SIS. De asemenea, președintele Parlamentului a cerut analiza materialelor și informațiilor cu privire la expulzarea cetățenilor turci și anunțarea rezultatelor audierilor pentru a asigura controlul public asupra acestui subiect.
Conform informației SIS, șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declarați joi, 6 septembrie, indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Deciziile luate au avut ca scop asigurarea securității naționale.
Și fracțiunea Partidului Liberal Democrat a expediat ieri o interpelare în adresa conducerii Serviciului de Informații și Securitate prin care solicită explicații privind acțiunile întreprinse de către ofițerii SIS. De asemenea, fracțiunea cere informații detaliate privind cauzele care au dus la aceste intervenții în forță și modul brutal în care s-a acționat.
Totodată, PLDM și-a exprimat revolta de „intervenția brutală și ilegală a organelor de securitate asupra administrației liceului moldo-turc „Orizontul” și a solicitat legislativului inițierea unui anchete parlamentare asupra legalității acțiunii Serviciului de Informație și Securitate, dar și a unei eventuale implicări a președintelui Igor Dodon în determinarea intervenției SIS.
Un profesor din cadrul liceului, care a ales să își păstreze anonimatul, a declarat pentru IPN că în dimineața de 6 septembrie, chiar din fața casei au fost ridicate șase persoane, printre care și vicedirectorul general al Liceului „Orizont”, directorul filialei din orașul Durlești, directorul filialei din Ceadâr-Lunga, dar și un profesor. De asemenea, a fost reținut și un minor, dar ulterior a fost lăsat. Potrivit sursei, nu se cunoaște unde se află persoanele respective. Sursa mai menționează că aceste persoane au solicitat azil politic în Republica Moldova încă în primăvară, iar în octombrie urmau să primească un răspuns în acest sens. În opinia sa, în aceste condiții expulzarea nu este tocmai corectă din punct de vedere juridic.