Andrian Candu nu a fost înregistrat în cursa prezidențială

Președintele Partidului Politic Pro Moldova, Andrian Candu, nu a fost înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Decizia a fost luată vineri, 18 septembrie. Comisia Electorală Centrală motivează refuzul prin numărul insuficient de semnături adunate din unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. În fața sediului CEC, s-au adunat susținătorii politicianului, transmite IPN.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că în total au fost procesate și acceptate de sistem 18 860 de semnături, număr suficient. Dar nu a fost respectat principiul proporționalității. Or, Codul Electoral prevede că trebuie colectate cel puțin 15 mii și nu mai mult de 25 de mii de semnături din cel puțin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi. Din aceste unități administrativ-teritoriale de nivelul doi trebuie colectate nu mai puțin de 600 de semnături. În cazul lui Andrian Candu, nu ajung peste două sute de semnături din șase raioane.

Încă ieri, Andrian Candu a declarat că sistemul administrat de CEC dă erori sub mai multe aspecte. Potrivit lui, și în cazul raionului Soroca, inițial au fost excluse nouă liste de subscripție, însă grupul de inițiativă a demonstrat că nu sunt argumente în acest sens. Prin respingerea semnăturilor este descalificat dreptul cetățeanului de a susține un candidat din cauza unor erori tehnice. La propunerea lui Vladimir Șarban, vicepreședinte CEC, examinarea chestiunii a fost amânată pentru vineri.

Liderul grupului de inițiativă pentru susținerea lui Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, a cerut și joi, și vineri, când ședința a fost reluată, recuzarea secretarului CEC Maxim Lebedinschi, raportor pe caz. Sîrbu a acuzat „examinarea tendențioasă și părtinitoare a dosarului”. Acesta a mai spus că „este vorba despre o comandă politică”. Demersul cu privire la recuzare nu a fost susținut.

Vineri, înainte de a supune proiectul de decizie votului, Sergiu Sîrbu a declarat că, potrivit concluziilor grupului de lucru al CEC, condus de secretarul Comisiei, au fost invalidate 218 semnături din cele 25 de mii prezentate. Potrivit lui, este vorba despre încălcarea unui drept fundamental, iar ceea ce intenționează să facă CEC e un abuz total. Or, Codul Electoral admite o marjă de eroare, iar membrii CEC au „analizat ca niște roboți, strict tehnic”. Acesta a mai spus că Republica Moldova va mai pierde un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Andrian Candu a menționat că CEC a oferit timp, până astăzi, pentru a fi prezentate probe suplimentare și acest lucru a fost făcut. Dar nu s-au luat în calcul. Or, în opinia sa, acesta este „un spectacol de prost gust”. Acesta afirmă că este vorba despre o comandă ca el să nu fie admis în cursa electorală.

Pentru neînregistrarea lui Andrian Candu au votat cinci membri CEC, iar trei membri s-au abținut.

Actualizare /17:48/ CEC a emis un comunicat de presă în care precizează că din unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 de semnături ale susținătorilor, iar restul 17 unități administrativ teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv din care se constată că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul al doilea.

Până acum, au depus semnături la CEC: Tudor Deliu, candidatul PLDM, Renato Usatîi, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, și Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Ultimii doi au fost înregistrați. În cazul lui Tudor Deliu decizia urmează să fie luată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.