Andrian Candu explică necesitatea şi beneficiile integrării europene în domeniul energetic

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu consideră necesară şi utilă pentru societate adaptarea situaţiei şi legislaţiei moldoveneşti în domeniul energetic rigorilor europene. Anume cu acest scop conducerea ţării a expediat recent un demers în adresa Comunităţii Energetice, prin care solicită sprijin în evaluarea independentă externă a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), precum şi în ameliorarea legislaţiei energetice. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN..

„Uneori, s-a vorbit că ANRE nu este sută la sută independentă şi este pe undeva influenţată politic. Vrem să vedem care sunt acele instrumente suplimentare pe care noi le mai putem folosi pentru ca ea într-adevăr să fie independentă. Eventual, la nivel de numire a membrilor, la nivel de competenţe, la nivel de legislaţie în ce ţine de revocarea din funcţie, de structura şi de organizarea Agenţiei. De asemenea, vrem să ştim dacă în ANRE există capacitate profesională, expertiză profesională. Şi dacă sunt create toate condiţiile ca pe piaţa energetică de la noi, bazată pe cele mai bune practici europene, şi aici mă refer la pachetul energetic III, se regăsesc în Republica Moldova sau nu şi ce, eventual, mai trebuie făcut?. Iată de ce avem un angajament ca să contractăm un audit extern, o evaluare externă, independentă. Noi suntem membri la comunitatea europeană energetică”, a spus preşedintele Parlamentului.

Potrivit lui, acest audit extern este cu atât mai necesar, cu cât, în perioada imediat următoare, Legislativul va examina câteva proiecte de legi foarte importante pentru domeniu. „Pe agenda Parlamentului, în următoarele 2 săptămâni, se află două proiecte de legi foarte importante, noi, care urmează să fie aprobate în ultima lectură şi să intre în vigoare: Legea nouă cu privire la energia electrică şi Legea nouă cu privire la gazele naturale. Şi Guvernul mai lucrează acum la o nouă lege privind piaţa energetică în general”, a precizat el.

Andrian Candu dă asigurări că prevederile noilor reglementări legislative, dar şi ale celor deja în vigoare, vor fi ajustate la necesităţile cetăţeanului, inclusiv în domeniul tarifelor, dar şi în domeniul dezvoltării afacerilor.

„Unu, se va lua în considerare puterea de cumpărare a cetăţeanului. Doi, se va lua în considerare piaţa liberă, concurenţa, ca şi operatorii care acţionează pe piaţă să poată să-şi facă o afacere. Şi trei, securitatea energetică a ţării în general. Acestea sunt 3 scopuri pe care noi le urmărim”, afirmă speakerul cu referire la demersul înaintat partenerilor de dezvoltare privind auditul extern.

„Întrebarea este dacă trebuie să fie un cost suplimentar pe umerii cetăţenilor? Vrem să ştim dacă acest cost este artificial sau este natural? Vrem să ştim dacă există alte modalităţi de a achiziţiona sau de a lucra în domeniul energetic? Pachetul energetice III vorbeşte clar că activitatea celor care activează în domeniul respectiv, trebuie să fie divizată. Producţia o face altcineva, distribuţia - altcineva şi furnizarea - altcineva. Ca să nu existe monopolişti. Dar cum implementăm noi prevederile Pachetului III, de exemplu, dacă nu suntem siguri în capacităţile regulatorului nostru? Sunt partenerii internaţionali, care sunt gata să vină în Republica Moldova şi să facă evaluarea aceasta alături de noi şi după aia să vedem raportul şi ce trebuie să facem”, a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.