Preşedintele Parlamentului a anunţat că de la primele şedinţe plenare urmează să se purceadă la procedura de numire a noilor membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC). Totodată, oficialul e de părere că şefia acestei instituţii poate fi dată opoziţiei parlamentare, transmite IPN.
„În primele şedinţe în plen, Parlamentul ar trebui să ia act de expirarea mandatelor membrilor CEC şi să trecem la procedura de numire a noilor membri. Dacă nu greşesc, opt îi numeşte Parlamentul. Legea prevede că numirea se face proporţional pentru a păstra echilibrul între putere şi opoziţie. Personal consider că conducerea acestei instituţii poate fi dată opoziţiei”, a menţionat şeful legislativului la un eveniment public.
Andrian Candu a adăugat că a văzut iniţiative legislative de a schimba procedura de numire a membrilor CEC, de a organiza un concurs, dar spune că astfel de iniţiative trebuie avizate de către Comisia de la Veneţia şi e de durată. Totodată, spune oficialul, prin concurs nu poate fi asigurat echilibrul între putere şi opoziţie.
„Consider că aşa instituţii ca CEC, Curtea de Conturi şi altele ar putea fi date sub controlul opoziţiei ca să fie transparenţă şi eficienţă”, a încheiat preşedintele Parlamentului.
Mandatele membrilor CEC au expirat pe 11 februarie 2016. Aceştia au fost numiţi în Parlament pe 11 februarie 2011. Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri – un membru este desemnat de către preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.