Andrian Candu către eurodeputaţi: Au fost înregistrate progrese în implementarea AA

Progresele Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE şi restanţele pe domenii punctuale incluse în Foaia de parcurs au fost discutate în cadrul unei întrevederi a preşedintelui Parlamentului Andrian Candu cu delegaţia Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, condusă de eurodeputatul Andi Cristea. Andrian Candu a menţionat că au fost înregistrate unele progrese în implementarea Acordului de Asociere şi de modificare a cadrului legislativ, dar este necesar şi un control parlamentar al aplicării legilor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de legislativ, oficialul a reiterat determinarea autorităţilor în implementarea angajamentelor asumate faţă de UE şi în conformitate cu Foaia de parcurs privind agenda prioritară de reforme. „Până la sfârşitul lunii iulie, Parlamentul îşi propune adoptarea legislaţiei conexe Legii cu privire la Procuratură, a pachetului energetic şi al celui de asanare a sistemului bancar. Nu dorim să aşteptăm până în toamnă, vrem ca la 31 iulie, atunci când expiră termenul indicat în Foaia de parcurs să avem un document nou, cu acţiuni pe care trebuie să le implementăm în a doua jumătate de an”, a menţionat Andrian Candu.

Alte subiecte discutate s-au referit la discuţiile cu FMI de săptămâna viitoare, iniţiativele de modificare a Constituţiei în Parlament şi de adoptare a unui nou Cod al audiovizualului, auditul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi necesitatea stringentă de a consolida independenţa Băncii Naţionale a Moldovei.

Eurodeputaţii au salutat anumite progrese înregistrate de Republica Moldova, încurajând autorităţile să implementeze integral Acordul de Asociere pentru a restabili încrederea cetăţenilor şi a îmbunătăţi nivelul de trai. Totodată, oficialii au îndemnat la implicarea mai activă a societăţii civile în procesul decizional la nivel de Parlament şi Guvern. Copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, Andi Cristea, a anunţat că progresele ţării vor fi examinate la Bruxelles, într-o şedinţă, care va avea loc pe 26 septembrie. „Stabilitatea este esenţială pentru Republica Moldova şi este o premisă bună pentru implementarea reformelor”, a declarat Andi Cristea.

Delegaţia Parlamentului European, formată din eurodeputaţii Andi Cristea, Michal Boni, Norica Nicolai şi Petras Auštrevičius, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 18-19 mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.