Deputatul democrat Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului, susține că Banca de Economii a început să fie devalizată din anii 2010-2011. Potrivit lui, în acea perioadă portofoliul de credite neperformante a crescut aproape cu 100%. Declarația a fost făcută la emisiunea „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.
„Haideți să vorbim despre unde a început problema Băncii de Economii – de la administrarea proastă a BEM, frauduloasă încă din anii 2010-2011. De fapt, gaura s-a creat din așa-numitele credite neperformante. Se dădeau în stânga și în dreapta credite, în baza unor relații, fără să fie acoperite și când se ajungea că acel cineva care a luat credite nu mai există sau nu mai vrea să le întoarcă, se făcea un fel de „ride off”, așa se numește în engleză – „îl iertăm pe ăsta, pe celălalt pentru că este cumătru” și așa s-a format gaura”, a declarat Andrian Candu.
Potrivit lui, banii din garanțiile de stat au fost acordați după ce a fost introdusă administrare specială la cele trei bănci – BEM, Banca Socială și Unibank.
Andrian Candu susține că doar BNM decidea când și cât le oferă băncilor și doar după ce intră cu administrație specială, iar Ministerul Finanțelor garantează suma. În plus, democratul spune că alocarea banilor din bancă de către administrator urma să se facă doar printr-o comisie guvernamentală care verifica fiecare chestiune”, a menționat el.
În luna noiembrie se împlinesc cinci ani de la decizia statului de a garanta creditele de urgență acordate de către BNM băncilor insolvabile Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, devalizate prin procedura care mai târziu a căpătat denumirea de „jaful miliardului”.