Autorităţile de la Chişinău nu au acordat timp suficient pentru soluţionarea diferendului transnistrean, iar problema respectivă devine tot mai puţin relevantă pentru societate. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la deschiderea Conferinţei internaţionale cu genericul „Soluţionarea conflictului transnistrean: Qua vadis?”, organizată de către Asociaţia pentru politică externă, transmite IPN.
„Tot mai puţin relevantă devine problema transnistreană pentru societatea noastră. Fiind întrebaţi în cadrul sondajelor despre Transnistria, tot mai mulţi cetăţeni fie că nu cunosc problema, fie că nu îi interesează. Şi aici este vina elitelor politice, care tot mai puţin timp acordă acestui subiect”, a declarat Candu.
Speakerul recunoaşte că guvernarea nu a acordat atenţia cuvenită pentru identificarea unor soluţii: „Am impresia că nu am dedicat acestui subiect timp suficient ca să găsim soluţii. Unii chiar ne-au criticat că am face cedări administraţiei de la Tiraspol. Nu este vorba de cedări, ci încercarea de a găsi unele soluţii de compromis pentru respectarea drepturilor omului, rezolvării problemelor fermierilor şi a şcolilor româneşti din stânga Nistrului”.
Potrivit lui Candu, în sarcina Parlamentului de la Chişinău revine soluţionarea unor probleme de ordin legislativ ce ţin de procesul de negocieri în problema Transnistriei. „Mai mulţi negociatori mi s-au plâns că nu se cunosc limitele legale până unde se poate discuta şi lua anumite decizii. Se tem să nu dea greş, se tem de răspundere penală. Noi suntem datori să le asigurăm confortul juridic”, a adăugat preşedintele Parlamentului.
Andrian Candu a mai spus că deşi în anul 2016 a fost pus începutul unui dialog cu Tiraspolul, părţile nu au avansat prea mult, iar aşteptările sunt legate de anul viitor.