Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, îndeamnă reprezentanţii organelor de drept, dar şi societatea civilă, să se implice în implementarea pachetului de legi privind integritatea, votat de către legislativ săptămâna trecută în a doua lectură. Îndemnul a fost făcut în cadrul emisiunii „Replica”, de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.
„Avem de lucru foarte mult şi îndemn ca toţi să se implice ca să implementăm cu succes aceste legi. Curtea Supremă de Justiţie ar trebui să elaboreze un ghid privind aplicarea legii, în special când este vorba de confiscarea extinsă. Şi Parlamentul ar trebui să facă careva modificări în legislaţie, ca aceste cazuri să fie examinate mai repede. Cred că ar trebui să se implice şi societatea civilă”, a spus Candu.
Potrivit speakerului, odată cu aplicarea pachetului de legi privind integritatea, funcţiile publice nu vor mai fi atât de atractive. „Vor fi verificate nu doar averile politicienilor şi funcţionarilor, dar şi ale rudelor acestora. Cei care vor dori să se lanseze în politică vor trebuie să se gândească bine şi să renunţe dacă vor avea dubii privind integritatea”, a declarat Andrian Candu.
Într-o intervenţie telefonică, Laura Ştefan, expertă anticorupţie din România, a declarat că noul pachet de legi privind integritatea este foarte apropiat de legislaţia României. „Este o legislaţie foarte bună şi este foarte apropiată de legislaţia României. În ambele cazuri a durat cam mult ca aceste legi să fie votate. Dar important este ca lucrul să se facă bine şi nu repede. Acum trebuie să găsiţi oamenii potriviţi ca sistemul să funcţioneze”, a declarat experta.
Parlamentul a votat vineri, 17 iunie, pachetul de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică. Acest pachet include proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative.