Andrian Candu: Acordul de Asociere semnat cu UE a supărat Rusia, dar e necesar pentru Moldova

Deciziile Rusiei de a introduce embargo la unele produse moldoveneşti şi de a anula comerţul liber cu Moldova sunt dictate de politic şi nu au nimic în comun cu economicul. Rusia s-a supărat pe faptul că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, însă acest acord este unul necesar pentru Moldova. Acordul deja are efecte, dar acestea vor fi simţite mai mult pe termen mediu sau lung. Declaraţiile au fost făcute de către ministrul economiei, Andrian Candu, la evenimentul de raportare a activităţii miniştrilor numiţi în funcţie de către Partidul Democrat din Moldova, transmite IPN.

„Acum ne confruntăm cu un embargou şi cu anularea regimului de liber schimb cu Rusia. Am spus că decizia dată este pur politică. Piaţa UE este enormă, cu 500 de milioane de consumatori. Chiar dacă unii ar spune că piaţa Chinei este mult mai mare, consumatorii europeni sunt altfel, sunt mai bogaţi. 25% din întreaga bogăţie de pe planetă este concentrată în UE. Acestea sunt nişte valori spre care trebuie să tindem”, a subliniat ministrul.

Andrian Candu a adăugat că negociatorii Ministerului Economiei au reuşit să convingă şi Turcia să-şi deschidă piaţa pentru produsele moldoveneşti, chiar dacă acest stat îşi protejează foarte mult piaţa locală. „Acum suntem în discuţie şi cu alţi jucători globali pentru a avea astfel de schimburi comerciale. Am discutat cu China şi avem răspunsul că ţara este gata să înceapă negocierea unui acord de liber schimb. Urmează să merg şi la Washington să vorbim despre un acord de liber schimb”, a comunicat oficialul.

Potrivit ministrului, anul trecut Moldova a reuşit să aibă o creştere economică remarcabilă,  mai mare decât a ţărilor dezvoltate. „Pe parcursul ultimilor ani, de când PDM şi-a asumat responsabilitatea pe economie, am avut o creştere de 24%. Aceasta se răsfrânge asupra salariilor, se creează locuri de muncă. Puţini ştiu, dar numai în 2013-2014 au fost create 48 de mii de locuri de muncă. Acest trend trebuie menţinut. Mai avem de lucru la tot ce înseamnă certificate şi autorizaţii, dar există progrese obţinute inclusiv prin programe gen ghilotina, care a avut 3 etape, s-a mers pe simplificarea procedurilor. Vrem să ajungem până la acea ca un antreprenor de acasă să-şi poată înregistra compania, să-şi deschidă uşor un cont în bancă, să angajeze oameni uşor”, a spus ministrul.

Oficialul a amintit că în domeniul energetic mai sunt multe de făcut, chiar dacă s-au pus bazele de a diversifica domeniul dat, de a interconecta sistemul cu cel din Europa, dar s-a pierdut mult timp în ultimii 10-15 ani nefăcându-se nimic în acest sens şi acum trebuie să accelereze munca. „Avem deja studiile de fezabilitate pentru construcţia a 5 linii de interconectare. Începând de anul viitor, vom aduce conducta de gaz Iaşi-Ungheni până la Chişinău. E o alternativă care ne permite să nu mai depindem de un singur furnizor. Misiunea noastră este să ne interconectăm la toate conductele posibile ca să existe şi o concurenţă pe piaţă, să existe competiţie şi să existe o siguranţă că până la consumator ajunge acel gaz. Şi energia regenerabilă devine foarte importantă. Avem un angajament pentru UE ca până în 2020 să creăm premisele necesare ca cel puţin 20% din curentul electric utilizat să fie obţinut din sursele regenerabile. Credem că din 2015 vom avea o răbufnire de dezvoltare a proiectelor de energie alternativă”, a comunicat Andrian Candu.

Ministrul a adăugat că Republica Moldova a ajuns acum să acopere 40-45% din ceea ce a fost în anul 1989 ca nivel de viaţă. „Trebuie să recuperăm foarte mult şi repede. Chiar dacă ne lăudăm cu creşterea economică, pentru a simţit cu adevărat dezvoltarea avem nevoie de creşteri mai mari de 10% pentru câţiva ani la rând. Cred că Ministerul Economiei a reuşit în ultimii 4 ani să-şi îndeplinească rolul şi cred că va juca un rol important şi în continuare”, a încheiat oficialul.

Andrian Candu este ministru al economiei de 3 luni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.