Andrei Spînu: Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES

Pentru ziua de marți Republica Moldova va avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh. Despre aceasta anunță vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, care precizează că, contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES nu a fost semnat, transmite IPN.

Vicepremierul precizează că SA „Energocom” a prelungit contractul pentru livrare a energiei electrice cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie. De asemenea, a fost prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie.

Pentru ziua de marți, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate). Însă va fi un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh.

„ Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate”, menționează Andrei Spînu.

Cât despre gazele naturale, ministrul precizează că, în luna noiembrie „Gazprom” a confirmat doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Luni, „Energocom” a achiziționat de pe piață alte 27 de milioane de metri cubi de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 de milioane de metri cubi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.