Discuțiile la subiectul livrării gazelor de către Gazprom în Republica Moldova sunt dificile și, la această etapă, nu s-a ajuns la un rezultat favorabil pentru Moldova. Respectivele discuții vor continua cu șeful Gazprom, Alexei Miller, la 27 octombrie, la Sankt Petersburg, și vor fi purtate de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, transmite IPN.
Potrivit lui Andrei Spînu, la Sankt Petersburg se vor continua discuțiile privind datoria comercială la gaze, care s-a acumulat începând cu 1994. Oficialul spune că e gata să continue discuțiile pe problema datoriilor, dar poziția sa rămâne neschimbată – e nevoie de un audit independent al datoriei la gaze, înainte de a semna orice fel de angajament.
De asemenea, se va discuta despre prețul la gaze. Potrivit vicepremierului, se vrea un preț la gaze corect, bazat pe o formulă similară cu cele oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung. Una din opțiunile cu care a venit Moldova a fost prețul la bursă pentru contractele anuale sau o formulă mixtă, care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului.
„Guvernul își dorește cel mai bun preț pentru moldoveni. Guvernul, Parlamentul și Președinția lucrează în echipă pentru ca țara noastră să aibă gaze naturale și să ieșim din această criză cu demnitate”, a adăugat Andrei Spînu.
Răspunzând la întrebările presei, oficialul a menționat că Energocom face o achiziție alternativă de gaze printr-un tender internațional. Achiziția are loc pentru a crește presiunea în sistem. Andrei Spînu a fost întrebat, dar nu a răspuns în ce condiții vor fi livrate gaze transnistrenilor după 1 noiembrie, dacă Rusia va sista livrarea de gaze către Republica Moldova. El a menționat doar că va oferi mai multe detalii după revenirea de la Sankt Petersburg.