În cadrul Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. „Anunțăm stare de alertă pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Instituțiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, după încheierea ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, citat de IPN. Demnitarul a precizat că a avut o discuție cu conducătorii responsabili de sectorul energetic - Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom - pentru a stabili pașii de urmat. În ședința de astăzi a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale au fost examinate mai multe măsuri de protecție a consumatorilor, precum și de asigurare a aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova.
Andrei Spînu a menționat că actuala criză energetică, legată de livrarea gazelor, se manifestă în toată lumea. „Este o situație care nu s-a mai întâmplat în ultimii zeci de ani”. „Situația legată de livrarea gazelor și prețul gazelor la nivel global cunosc evoluții fără precedent, cu impact major asupra tuturor actorilor, care fac parte din acest lanț: autorități, distribuitori, furnizori de gaze și în mod special – consumatori. Sunt dificultăți peste tot în ce privește livrarea gazelor și prețul acestora, care a ajuns la un nivel foarte mare pe piețele internaționale”, a subliniat ministrul.
Demnitarul a reiterat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici și industriali în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor. S-a decis crearea unui grup de lucru din mai multe instituții, care va lua deciziile necesare de ajutor la achitarea facturilor la gazul natural, acordarea ajutorului social pe perioada rece a anului și alte tipuri de ajutoare, inclusiv acordarea de lemne sau cărbuni în această perioadă.
Anrei Spînu a declarat că a mai fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirea păcurii din fondul de rezervă al statului, astfel încât să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Folosirea păcurii a început de astăzi și va continua în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică aproximativ pe o perioadă de o lună.
„A mai fost luată decizia de a impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura”, a menționat Andrei Spînu. El a reiterat că în continuare se poartă negocieri privind încheierea unui nou contract cu Gazprom, „în condiții bune pentru Republica Moldova”.
„Trecem printr-o perioadă mai grea, însă sunt convins că împreună vom trece cu bine. Și noi, în calitate de instituții ale statului, vom face tot posibilul, ca situația să nu afecteze dramatic cetățenii țării”, a concluzionat Andrei Spînu.