Andrei Simion Ijac: Foarte mulți artiști din Republica Moldova sunt membri ai organismelor de gestiune colectivă din România

Peste o sută de milioane de euro sunt colectate anual de organismele de gestiune colectivă din România. Suma a fost anunțată de directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Andrei Simion Ijac, în cadrul dezbaterii publice „România-Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit șefului ORDA, o mare parte din artiștii din Republica Moldova sunt membri ai organismelor de gestiune colectivă din România și sunt remunerați în funcție de cât de pasiv sau activ este repertoriul lor.

În România, organismele de gestiune colectivă sunt persoane juridice constituite prin liberă asociere, care au drept obiect de activitate gestiunea drepturilor de autor sau drepturilor conexe. Șeful Oficialului Român al Drepturilor de Autor spune că organismele de gestiune colectivă remunerează un artist în funcție de periodicitatea utilizării operei.

„Foarte mulți artiști din Republica Moldova sunt membri ai organizațiilor de gestiune colectivă din România. Cred că majoritatea sunt membri aici. În România sunt 15 organizații de gestiune colectivă împărțite de domenii atât de drepturi de autor, cât și de drepturi conexe. Față de Republica Moldova avem o experiență foarte vastă cu organismele de gestiune colectivă. Legislația prevede faptul că un artist este plătit la utilizarea reală. Dacă în cariera ta ai fost un artist foarte mare, ai 1000 de opere în repertoriu, dar trebuie făcută cercetarea pentru a vedea dacă acele melodii mai sunt utilizate, difuzate la radio sau tv. Pe de altă parte, vine un artist tânăr care este pe val, are 20 de opere în repertoriu și este mult mai bine remunerat de un organism de gestiune colectivă decât un artist mai consacrat, dar al cărui repertoriu a trecut în pasivitate” a spus directorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Șeful ORDA mai spune că România a implementat proiectul eORDA care contribuie la  îmbunătățirea proceselor de lucru și reducerea poverii administrative în domeniul drepturilor de autor și conexe. Prin intermediul platformei eORDA au fost introduse sisteme și servicii electronice ce optimizează procesele decizionale din cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor .

„În România am implementat un proiect grație fondurilor europene care se numește eORDA. Este o platformă în care organismele de gestiune colectivă își încarcă repertoriul, playlist-ul fiecărui artist. Artistul își face cont și atunci se fac încrucișări de informații, de date, care să ne ajute să aplicăm metodologiile în vigoare și să vedem dacă artistul a primit mai puțini bani decât merita, dar au fost și cazuri când artistul a primit mai mulți bani decât i se cuveneau și a trebuit să-i dea înapoi organismului de gestiune colectivă. Noi am implementat acest proiect cu suport european, el ne ajută mult pe partea de expertiză, pe partea de constatări. Comisionul de gestiune colectivă în România este de maxim 15%”, a mai spus Andrei Simion Ijac.

Potrivit șefului ORDA, în România sistemul gestiunii colective este bine dezvoltat, milioane de euro fiind colectate anual în domeniul drepturilor de autor, bani care sunt redirecționați parțial către cei care dețin operele.

„Din banii pe care-i colectează cele 15 organisme de gestiune colectivă sunt peste 100 de milioane de euro anual, dintre care se retrage acest comision de gestiune colectivă de 15% și restul banilor ajung la titularii de drepturi. Noi avem experiență în domeniul organismelor de gestiune colectivă și întotdeauna am oferit sprijin colegilor de la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală din Republica Moldova să pună la punct acest sistem al gestiunii colective”, a explicat șeful ORDA.

Dezbaterea publică „România-Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale” este ediția a opta din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE