Președintele Andrei Năstase va fi garantul integrității teritoriale, suveranității și neutralității țării, atât timp cât Constituția prevede statut de neutralitate, dacă va fi ales pe data de 20 octombrie 2024. Declarația a fost făcută de candidatul independent la funcția de șef al statului, Andrei Năstase, în cadrul dezbaterii electorale organizată de Agenția de presă IPN. Andrei Năstase a punctat că în calitate de președinte va veni cu mai multe inițiative legislative menite să crească nivelul de trai al cetățenilor și să stopeze fenomenul depopulării.
Candidatul independent Andrei Năstase a menționat că în calitate de președinte de țară va folosi instrumentul inițiativei legislative pentru a crește nivelul de trai al cetățenilor și pentru a asigura o justiție liberă și echitabilă. Andrei Năstase spune că una dintre prerogativele șefului statului, garantate de Constituție, este dreptul la inițiativă legislativă. Andrei Năstase spune că dacă va deveni președinte, va propune Parlamentului soluții clare de dezvoltare economică și protecție socială.
„Am un program electoral bazat pe realități, țintit către oameni, menit să asigure ordine, dreptate, bunăstare, prin prisma tuturor prerogativelor pe care le oferă președintelui Constituția. Constituția obligă președintele să fie cel care garantează integritatea teritorială, suveranitatea, independența. În ultima perioadă am văzut că atât fostul președinte Dodon, cât și actuala președintă Sandu au clacat la acest capitol. Constituția oferă președintelui mai multe posibilități și una dintre ele este inițiativa legislativă. Bineînțeles, președintele nu se poate erija în funcția de premier sau ministru, ocupând toate funcțiile din Guvern, așa cum o face în ultimul timp președintele nostru, atunci când este ceva de arătat. Când ceva nu merge, nu este de competența domniei sale. Cel mai important instrument pentru președinte rămâne inițiativa legislativă prin prisma căreia poți veni către Parlament cu cele mai bune soluții”, a spus candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Andrei Năstase.
Andrei Năstase spune că în calitate de președinte va respecta statutul de neutralitate al Republicii Moldova, prevăzut în Constituție. Candidatul independent spune că dacă poporul va decide schimbarea acestui articol din Legea Supremă și apartenența țării la un bloc militar, se va conforma deciziei cetățenilor.
„Actualul președinte a avut un suport popular foarte consistent în 2020, din păcate, a dezamăgit, m-a dezamăgit pe mine, care am susținut-o și a dezamăgit și diaspora. Este adevărat că președintele este și comandantul suprem. Dar eu voi lăsa pe seama militarilor să facă militărie, eu voi face ceea ce știu eu mai bine, stat de drept, supremația legii, dreptate și bunăstare pentru oameni. Voi fi garantul integrității teritoriale, suveranității și neutralității țării, atât timp cât Constituția prevede acest lucru. Dacă poporul nostru va decide într-o zi altceva, eu mă voi conforma voinței populare”, a mai spus Andrei Năstase.
Andrei Năstase spune că în calitate de președinte va veni cu inițiative de sprijin a populației, printre care introducerea în Constituție a unui plafon minim al pensiei. Pretendentul la șefia țării spune că dacă Parlamentul va respinge inițiativele venite de la Președinție, șeful statului poate dizolva Legislativul și anunța alegeri anticipare.
„Eu am ieșit în stradă când se furau miliardele și am reușit să debarcăm un regim. Dacă voi ajunge președinte, prioritate pentru mine va fi ca acei care se află astăzi în Parlament să muncească în interesul cetățenilor. Dacă în primele luni de activitate a mea în calitate de președinte nu vor da curs inițiativelor mele de modificare a Constituției, în special fiind vorba de articolul 47 ce vizează pensiile, ca să nu avem o pensie mai mică de 5000 de lei.... dacă nu vor da curs inițiativei de alocare pentru copiii noștri până la 18 ani a cel puțin 1000 de lei și copiilor de până la 3 ani a cel puțin 3000 de lei,... dacă nu vor da curs inițiativei de reducere a numărului deputaților până la 61, conform voinței populare din 2019,... dacă nu vor munci pentru țară și pentru oameni, vor trebui să plece și eu am toată capacitatea care va duce la dizolvarea acestui Parlament. Să nu îndrăznească vreun Grosu, vreun Alaiba să se opună unui președinte ales cu un vot masiv al populației”, a punctat candidatul independent, Andrei Năstase.
Ciclul de dezbateri cu genericul „Analizăm cererea și ofertele electorale” este realizat de către agenția de presă IPN, în perioada 08-10 octombrie 2024, cu sprijinul German Marshall Fund (SUA) și al Uniunii Europene.
La dezbaterea a treia, programată pentru joi, 10 octombrie sunt așteptați: Vasile Tarlev, desemnat de formațiunea politică „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, și Octavian Țîcu, candidatul blocului electoral „Împreună”.