Andrei Năstase promite să scoată Moldova din sărăcie și „un buget pentru oameni”

Andrei Năstase, candidat independent la prezidențiale, își propune să scoată țara din sărăcie și să elaboreze „un buget pentru oameni”. Candidatul se angajează să determine Parlamentul și Guvernul să realizeze reforma administrației publice centrale, să reducă numărul de deputați de la 101 la 61, numărul instituțiilor publice și guvernamentale și să micșoreze dificitul bugetar, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase a menționat că, în anul 2024, cheltuielile bugetare constituie circa 82,6 miliarde de lei și un deficit de peste 16,8 miliarde de lei. În anii 2023-2024, în Republica Moldova, s-au înregistrat cele mai mari deficite bugetare de la independență încoace. Potrivit candidatului, acest deficit poate fi redus prin asigurarea unui climat investițional prietenos, prin industrializarea puternică a economiei, precum și invitând companiile mari și diaspora să investească. Năstase consideră că în țară trebuie aduse cele mai mari firme de IT și inovații, să fie anihilată contrabanda și să se pună accent pe creșterea producției autohtone și a exporturilor, în raport cu importurile.

„Moldova trebuie să atragă bani europeni în investiții, nu să se împrumute ca în prezent, doar pentru consum, datorii ce vor fi întoarse și de generațiile viitoare. Nu mai putem trăi din pomeni”, a declarat Andrei Năstase.

Candidatul a spus că este nevoie de un program național pentru combaterea sărăciei, un program guvernamental în care banii să fie direcționați direct către cei care au nevoie și să nu se piardă în buzunarele unor funcționari guvernamentali.

Andrei Năstase se angajează să ducă la bun sfârșit inițiativa legislativă privind alocarea lunară a câte 3000 de lei pentru fiecare copil de până la 3 ani și căte o mie de lei minimun pentru copiii de până la 18 ani. Candidatul se angajează ca nicio pensie în Republica Moldova să nu fie mai mică de 5700 de lei.

Andrei Năstase a lansat și un apel către cetățenii cu drept de vot: „să aleagă rațiunea înaintea iluziilor”.

Candidatul independent Andrei Năstase este al șaptelea în buletinul de vot în cadrul scrutinului prezidențial din 20 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.