Direcția de operațiuni speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații va fi lichidată. Ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase, a anunțat vineri, 26 iulie, într-un briefing de presă că urmează să semnează în acest sens un ordin, transmite IPN.
„Poliția politică din Republica Moldova a fost desființată. Un capitol rușinos în istoria acestei instituții se încheie odată pentru totdeauna. De aici înainte, toate – dar absolut toate – structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne trebuie să lucreze doar pentru oameni și nu împotriva lor. Vreau prin această decizie să transmit totodată un semnal către ultimele bastioane ale vechiului regim: veți avea aceeași soartă precum această direcție de poliție politică”, a declarat ministrul.
Potrivit lui, evaluarea internă arată un aspect extrem de grav și anume că însăși înființarea și funcționarea Direcției a avut loc cu multiple abateri de la prevederile cadrului normativ în vigoare. Potrivit lui, Regulamentul privind organizarea și funcționarea acestei structuri, aprobat prin ordinul fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, „a scos în evidență suprapuneri și dublări ale unor competențe cu competențe atribuite altor direcții ale INI”.
„De exemplu, Direcția își arogase competența de a monitoriza tendințele îndreptate spre subminarea statalității Republicii Moldova, deși prin lege acesta este atributul Serviciului de Informații și Securitate. Sau, tot cu titlu de exemplu, Direcției i s-a dat competența de a releva, investiga și descoperi infracțiunile deosebit de grave sau excepțional de grave, deși există la Inspectoratul Național de Investigații o direcție – nr. 1 – dedicată exact combaterii crimelor grave. Se impune așadar întrebarea, desigur retorică, cine profita de pe urma existenței Direcției a 5-a, de pe urma poliției politice?”, a menționat Andrei Năstase.
„Mă folosesc de asemenea de acest prilej pentru a face apel la ce a mai rămas din onoarea procurorilor să răspundă demersului meu cu privire la interceptarea și filarea unor oameni nevinovați. Încetați să mai acoperiți abuzurile din trecut. Le vom descoperi oricum, iar cei care le-au tăinuit vor fi la fel de vinovați precum cei ce le-au comis”, a mai spus ministrul de interne.