Andrei Năstase despre un eventual verdict al CCM: un președinte este obligat să caute soluții

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, spune că într-un stat european, Curtea Constituțională ar da câștig de cauză Parlamentului în cazul sesizării șefului statului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Legislativului. Andrei Năstase spune că președintele Sandu ar fi ignorat soluțiile prezentate de deputați pentru depășirea crizei politice, iar acest lucru poate servi drept temei pentru a păstra funcționalitatea Legislativului, notează IPN.

Andrei Năstase spune că verdictul Curții Constituționale la sesizarea depusă de Maia Sandu privind dizolvarea Parlamentului ar fi previzibil într-un stat cu o democrație veritabilă. Liderul Platformei DA spune că șefului statului ar fi respins propunerile parlamentului de depășire a crizei politice.

„Dacă speța în cauză s-ar discuta într-un stat european, verdictul ar fi să se meargă înapoi în Parlament. Dacă s-ar judeca în lumea civilizată, Curtea Constituțională ar spune că un președinte este obligat să caute soluții pentru țară și atât timp cât un parlament oferă aceste soluții, trebuie să le accepți. Dacă acel parlament nu le oferă, trebuie să mergi la anticipate”, a spus Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Andrei Năstase spune că mizează pe independența magistraților Curții Constituționale și speră că aceștia nu sunt supuși presiunilor din partea politicienilor sau a factorului extern.

„Această speță este foarte simplă, având în vedere Constituția, hotărârile Curții, dar cel mai important, având în vedere realitatea. E atât de simplă speța, încât nu e nevoie de prea mult efort pentru a fi soluționată. Mesajul pe care l-am transmis, atunci când am avut posibilitatea să influențez componența Curții, a fost să existe legalitate și independență de factorul politic și de factorul extern”, a mai spus  Andrei Năstase.

După sesizarea președintelui Sandu la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului și socialiștii au depus o sesizare la Curte. Deputații PSRM cer magistraților Înaltei Instanțe să nu permită dizolvarea Legislativului, menționând că nu există temei pentru acest lucru, Legislativul fiind funcțional prin prezența unei majorități parlamentare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.