Andrei Curăraru: Republica Moldova devine un factor important în politica românească

Cetățenii din Republica Moldova au votat pragmatic la alegerile parlamentare din România și au demonstrat că sunt imuni la dezinformare. Opinia aparține expertului Andrei Curăraru și a fost exprimată în cadrul unei emisiuni la postul public Radio Moldova. Potrivit expertului, alegerile parlamentare din România au evidențiat un interes sporit al cetățenilor români din Republica Moldova pentru viitorul politic al țării. Peste 81 de mii de alegători au participat la vot în Republica Moldova, iar rezultatele arată un sprijin majoritar pentru Uniunea Salvați România (USR), transmite IPN.

Andrei Curăraru spune că accederea în Parlamentul de la București a partidelor extremiste, eurosceptice, este un semnal îngrijorător. Crearea unei coaliții proeuropene în România va depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale. „Este un scor foarte mare pentru partidele de extremă-dreaptă, în total având mai mult de 30% acumulate. Este o tendință care s-a observat și la europarlamentare, confirmată și în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Este clar că există posibilitatea creării unui guvern proeuropean, fără eurosceptici, fără naționaliști. Problema este cât de flexibili vor fi actorii clasici de pe eșichierul politic la formarea unui guvern. Asta va depinde și de rezultatul alegerilor prezidențiale. Cred că în România este necesară o coaliție largă împotriva populiștilor. Singura coaliție funcțională care ar putea fi creată în România este PSD-PNL-USR și UDMR”, a spus Andrei Curăraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Alegerile parlamentare recente arată că Republica Moldova devine tot mai influentă în peisajul politic românesc, mai spune expertul. „Republica Moldova devine un factor important în politica românească. Fără voturile din Republica Moldova, Elena Lasconi nu era în turul doi. Cetățenii din Republica Moldova cu dublă cetățenie trebuie să meargă la vot și să voteze pe cineva care are pe agendă Republica Moldova, care ne va susține pe calea integrării europene. Avem nevoie de o România previzibilă și stabilă pentru că România este principalul nostru partener comercial și principalul avocat la Bruxelles”, a notat expertul Andrei Curăraru.

Cetățenii români din Republica Moldova la alegerile parlamentare și-au dat votul majoritar pentru Uniunea Salvați România (URS). Potrivit datelor preliminare, în Republica Moldova, la Senat, pentru USR au votat 54,5% dintre alegători. De asemenea, USR a obținut 61% din voturile românilor din Republica Moldova pentru Camera Deputaților.

„Votul din Republica Moldova este, în primul rând, un vot pragmatic. Votul în favoarea USR vine după ce Elena Lasconi a menționat că are pe agendă Republica Moldova și vrea să ne susțină pe calea integrării europene. În al doilea rând, noi suntem cu mult mai imuni la tacticile de dezinformare. În plus, activă la alegerile din România este acea parte responsabilă din societatea noastră care are gândire critică, sunt cetățenii care văd cele două țări românești împreună în Uniunea Europeană”, a mai spus Andrei Curăraru.

La alegerile parlamentare din România au participat peste 81 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, deținători ai cetățeniei duble. Cu ocazia scrutinului pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 59 de secții de votare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.