În cadrul negocierilor de pace pentru încetarea războiului din Ucraina, nu va fi abordat doar conflictul ucrainean, ci întreaga arhitectură regională. Opinia aparține expertului Andrei Curăraru și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Pericolele noilor „sfere de influență” pentru Moldova, Ucraina și UE”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, problema transnistreană va fi un subiect important pe agenda acestor discuții.
Expertul Andrei Curăraru a explicat că formatul negocierilor de pace va evolua, având în vedere poziția președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a afirmat că nu pot exista negocieri fără participarea Ucrainei și a UE la masa discuțiilor.
„Președintele Zelensky este foarte abil în utilizarea acestor mijloace de presiune publică, iar pentru Trump, pe lângă câștigurile economice, contează mult imaginea. Cred că formatul de negocieri va evolua, în condițiile în care Ucraina va reuși să pună presiune pe ceilalți doi actori implicați”, a spus expertul în relații internaționale și securitate, Andrei Curăraru.
Potrivit lui Andrei Curăraru, formatul negocierilor privind încetarea focului în Ucraina este flexibil și poate fi influențat de Kiev și aliații săi din Uniunea Europeană. Ucraina dispune de pârghii care îi permit să nu accepte condiții impuse unilateral de Rusia, spune expertul.
„Pretențiile pe care le are Federația Rusă de organizare a alegerilor în Ucraina în condiții de război sau de a consfinți prin documente semnate de Ucraina pierderile teritoriale, nu sunt tocmai realizabile, nici juridic, nici moral. De aceea, toate formatele de negocieri sunt flexibile. UE, Ucraina, vor avea suficiente pârghii pentru transformarea acestor negocieri”, a explicat Andrei Curăraru.
Andrei Curăraru a precizat că pe lângă conflictul ucrainean, la masa negocierilor va fi abordat și subiectul diferendului transnistrean. Expertul a accentuat necesitatea ca Republica Moldova să-și consolideze parcursul european și să colaboreze strâns cu partenerii internaționali pentru a asigura o soluționare durabilă a conflictului din stânga Nistrului.
„E clar că procesul de negocieri nu va avea loc doar având la bază conflictul ucrainean, ci întreaga regiune. Vedem eforturile rușilor de a se impune în Georgia, vedem cum Belarusul devine „oblasti” a Rusiei. Putin încearcă să-și întărească pretențiile asupra altor teritorii. Are loc reactivarea subiectului transnistrean, în formula acestei crize energetice. Subiectul va fi pus pe masa negocierilor. Ce trebuie să facă Republica Moldova? Vorba președintelui american Roosevelt: trebuie să faci ceea ce poți, cu ceea ce ai, acolo unde ești. Noi trebuie să semnalizăm faptul că pentru noi calea europeană este ireversibilă, să mergem cu pași rapizi spre calea europeană”, a punctat Andrei Curăraru.
Dezbaterea publică la tema „Pericolele noilor „sfere de influență” pentru Moldova, Ucraina și UE” este ediția a 326-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.