Deocamdată nu există date privind disponibilizarea personalului tehnic din instituțiile absorbite în urma reformei universitare, însă multe persoane oricum activau prin cumul. O spune ministrul educației și cercetării, potrivit căruia profesorii universităților absorbite în urma reformei se vor regăsi în continuare în sistem. În același timp, ministrul spune că majoritatea personalului tehnic care ar putea fi disponibilizat oricum activa în mai multe instituții pentru a-și asigura un salariu, transmite IPN.
Ministrul dă asigurări că profesorii care activau în instituțiile comasate în urma reformei universitare, vor preda în continuare la facultate. Rezultatele preliminare ale admiterii la universități din acest an sunt îmbucurătoare, ceea ce înseamnă că majoritatea profesorilor vor avea norme întregi de muncă.
„Se poate întâmpla ca într-un an să fie admitere mai bună sau o admitere mai puțin bună pentru universitate, ceea ce dictează un anumit număr de ore ce sunt necesare a fi predate de profesori. În funcție de admitere, și într-o universitate care nu a fuzionat cu nimeni poate cineva să nu aibă o normă întreagă, ci poate avea o normă doar 0,75 și cadrele didactice cunosc acest lucru. Un astfel de fenomen se întâmplă de mulți ani. De asta, multe cadre didactice cumulează în câteva universități activitatea științifico-didactică pentru a-și asigura un salariu sau mai mult”, a spus Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
De asemenea, potrivit oficialului, mulți angajați ai subdiviziunilor de suport ale universităților comasate se vor regăsi în universitățile care au preluat cele mai multe facultăți. Chiar dacă vor fi oameni care vor fi disponibilizați, va fi vorba doar de cei care activau prin cumul în mai multe instituții, spune Anatolie Topală.
„Dacă vorbim de cadrele de suport, în universitățile mai mari trebuie întărite subdiviziunile de suport, cum ar fi contabilitatea, resurse umane, subdiviziunea care se ocupă de achiziții. Și aceste structuri la fel sunt slab capacitate și necesită a fi consolidate pentru că spectrul serviciilor pe care le acordă universitatea se extinde permanent. Încă nu avem numărul personalului ce ar putea fi disponibilizat, dar trebuie să înțelegem că mult personal de la universitățile absorbite lucra prin cumul. Era vorba de o perioadă determinată de angajare. Acest personal putea avea ore sau nu indiferent dacă se comasa sau nu universitatea și față de acest personal nu ai aceleași obligații ca față de personalul permanent angajat”, a mai spus ministrul.
În urma unei decizii aprobate de Guvern în data de 13 iulie, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară este absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se reorganizează prin absorbția Universității de Stat din Tiraspol. De asemenea, cele 18 Institute de Cercetare din Republica Moldova sunt trecute în subordinea USM, UTM și a Universității Pedagogice „Ion Creangă”.