Situaţia din Republica Moldova decurge conform unui plan făcut de fostul prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care doreşte o alianţă de guvernare cu comuniştii şi schimbarea vectorului de dezvoltare externă a ţării. Opinii în acest sens a exprimat Anatolie Prohniţchi, preşedintele Partidului Verde Ecologist, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
„Ce ţine de negocierile privind formarea majorităţii parlamentare, acestea nu pot să aibă un alt final decât cel programat. Am fost martorii unor astfel de negocieri. Noi nu avem clasă politică, ci o guvernare modificată genetic, care nu ştie ce să facă decât să se îmbogăţească şi să mintă cetăţenii. Frumos, oligarhul Plahotniuc ne împinge spre scenariul făcut de el, spre alianţă cu comuniştii şi schimbarea vectorului”, a opinat politicianul.
Anatolie Prohniţchi a safirmat că sistemul de administrare al Republicii Moldova este sovietic, nu s-a optimizat cu nimic, doar că au fost adăugat noi structuri pentru funcţii şi salarii mari pentru cei de la guvernare. „Eu, ca cetăţean, nu văd nicio perspectivă. Nimic din promisiunile electorale nu s-a realizat. Înainte de alegerile locale am transmis o propunere preşedintelui Parlamentului ca parlamentarii să renunţe la concediu şi să lucreze la implementarea Acordului de Asociere cu UE deoarece există restanţe. Însă o mare parte din deputaţi au umblat prin ţară cu agitaţia electorală. Cred că nu va fi de succes nici următoarea guvernare. Mai degrabă că vor fi alegeri anticipate care ar putea duce la purificarea clasei politice şi a societăţii”, a adăugat liderul Partidului Verde Ecologist.
Potrivit politicianului, este posibil ca într-un timp scurt, 4-8 ani de zile, în Moldova să fie adusă la normalitate viaţa oamenilor, dar aceasta va fi posibil numai cu susţinerea partenerilor europeni. „Partidul nostru, cu relaţii strânse în familia europeană a verzilor, are astfel de posibilitate şi nu odată am îndemnat să fim votaţi pentru a realiza acest program. Moldova are 32 de raioane, câteva municipii, şi noi am propus să stabilim relaţii cu unităţile administrativ-teritoriale din alte ţări. Am promovat şi schimbarea sistemului de guvernare, am cerut şi preşedinte ales de popor şi reducerea numărului de deputaţi”, a menţionat Anatolie Prohniţchi, precizând că astfel poate fi îmbunătăţită situaţia în ţară.
Dezbaterile publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare” sunt ediţia a 45-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.