Identificarea şi înaintarea unui candidat la funcţia de preşedinte din rândurile societăţii civile este cea mai bună soluţie. Acest candidat nu trebuie să aparţină unui partid, iar după ce va fi identificat, pretendentul la funcţia de şef al statului trebuie să-şi asume nişte angajamente şi să-şi stabilească un program exact. Opinia a fost exprimată de către preşedintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohniţchi, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje”, ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.
În opinia liderului PVRM, dacă societatea civilă, precum şi partidele politice de centru-dreapta vor promova imaginea candidatului ales, atunci acesta va reuşi să devină viitorul preşedinte. De asemenea, Anatolie Prohniţchi consideră că cu cât mai greu va fi identificat un candidat comun la funcţia de şef al statului, cu atât mai dificil va fi procesul de promovare a imaginii acestuia în societate.
Totodată, liderul formaţiunii este de părerea că deşi nu sunt încă făcute modificările în Codul Electoral, totuşi alegerile prezidenţiale vor avea loc. Anatolie Prohniţchi afirmă că dacă partidele de centru-dreapta nu vor identifica curând un candidat la preşedinţie, atunci şef al statului va deveni o persoană care va demonstra că are suficiente pârghii pentru a stopa parcursul european al ţări.
Anatolie Prohniţchi, de asemenea, opinează că tot mai mulţi lideri de partide tind să participe în scrutinul prezidenţial, însă aceştia uită că nu este vorba despre alegeri locale sau parlamentare. Potrivit lui, participarea mai multor candidaţi în acest scrutin va aduce în fruntea ţării un preşedinte nepotrivit.
Dezbaterea publică cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje” este ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.