Anatolie Munteanu: Tortura continuă să rămână un fenomen pentru Moldova

Fenomenul torturii continuă să prezinte o pată ruşinoasă pentru imaginea Republicii Moldova, iar guvernarea are carenţe serioase în eradicarea fenomenului, în pofida măsurilor întreprinse. Declaraţia aparţine avocatului poporului, Anatolie Munteanu, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Loc de dialog”de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Potrivit lui Munteanu, pentru eradicarea fenomenului este necesară schimbarea mentalităţii. „Am moştenit un sistem învechit atât ca arhitectură, cât şi ca mentalitate. Dar, în primul rând, este necesară schimbarea mentalităţii. Să admitem că vor fi reparate şi asigurate condiţii moderne în izolatoarele de anchetă. Dar dacă vor rămânea oameni cu aceiaşi mentalitate, putem considera lupta cu tortura ca pierdură”, a argumentat ombudsmanul.

Anatol Muntean a mai spus că cele mai multe cazuri de tortură înregistrate au fost comise de către poliţie, iar motivul principal ar fi actualul sistem de apreciere a performanţelor poliţiştilor. „Ar trebui să se renunţe la indicatorii de descoperire a crimelor ca mod de apreciere a performanţelor poliţiştilor. Recunoaşterea vinei de către persoana suspectată nu trebuie să fie regina probelor, dar să fie luate în calcul doar probele argumentate ştiinţific”, a punctat avocatul poporului,

Totodată, Munteanu a optat pentru majorarea numărului de procurori abilitaţi cu investigarea cazurilor de tortură şi monitorizarea mai riguroasă a acestor dosare, cu implicarea activă a societăţii civile.

Anatol Munteanu susţine că, totuşi, autorităţile au câştigat teren în lupta cu tortura, fiind implementate mai multe politici în acest sens. „O armă sigură o constituie dreptul de a efectua controale inopinate în locurile de detenţie, spitalele şi internatele de psihiatrie. Timp de 6 ani au fost efectuate aproape o mie o sută de astfel de controale. Conducătorii acestor instituţii deja s-au obişnuit cu faptul că oricând pot fi verificaţi şi au devenit mai atenţi. Împreună cu o organizaţie neguvernamentală, am realizat o monitorizare a izolatoarelor de detenţie a secţiilor de poliţie. În urma acestei acţiuni, Guvernul a alocat 2 mln 200 de mii de lei pentru reparaţia acestor izolatoare”, a adăugat Muntean.

Republica Moldova a pierdut la CEDO 103 dosare pentru tortură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.