Anatol Țăranu: Diplomația rusă se comportă sfidător în raport cu Republica Moldova

O parte dintre angajații ambasadei Federației Ruse la Chișinău nu se ocupau cu diplomația, ci aveau alte misiuni speciale. Opinia aparține ex-ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, potrivit căruia Rusia are un comportament sfidător în raport cu Republica Moldova, iar instituirea parității diplomatice este un gest potrivit din partea autorităților de la Chișinău, notează IPN.

Acum două zile, 45 de angajați ai ambasadei Federației Ruse de la Chișinău au părăsit Republica Moldova, ca urmare a instituirii unei parități diplomatice dintre cele două state. Ex-ambasadorul Republicii Moldova la Moscova califică decizia Chișinăului drept una oportună în contextul declarațiilor sfidătoare ale oficialilor ruși la adresa Republicii Moldova.

Diplomația rusă se comportă într-un mod sfidător în raport cu Republica Moldova. Haideți să ne aducem aminte despre declarațiile obraznice care în permanență vin de la Moscova și pe care le articulează, de exemplu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, dar nu numai, deputații ruși, dar și la cel mai înalt nivel, avem declarațiile lui Lavrov, ministrul de externe, care nici pe departe nu păreau să fie foarte diplomatice. Această sfidare care vine din partea Moscovei se înscrie într-un comportament pe care Moscova demult și l-a asumat față de fostele republici sovietice. În primul rând, față de acelea care nu prea au dat dovadă de demnitate și de responsabilitate în ceea ce privește suveranitatea și independența lor statală. Republica Moldova, din păcate, se înscrie în categoria acestor foste republici sovietice, de aici acest comportament sfidător al Rusiei, obraznic, care în permanență afecta imaginea Republicii Moldova în plan extern”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Anatol Țăranu, o parte dintre angajații ambasadei Federației Ruse aveau misiuni speciale în Republica Moldova, iar în contextul războiului de agresiune din Ucraina, reducerea numărului angajaților misiunii diplomatice este cea mai bună soluție.

Majoritatea sau foarte mulți dintre aceia care au fost acreditați aici în calitate de diplomați numai de diplomație nu se ocupau, ei aveau cu totul alte misiuni. Dar noi cunoaștem lucrul acesta că nu doar Rusia folosește punctele diplomatice, ambasadele pentru a efectua inclusiv acțiuni care țin mai degrabă de serviciile speciale, este absolut evident, numai că situația în care astăzi se găsește Republica Moldova este una cu totul deosebită - e război la hotar, noi ne solidarizăm cu Ucraina, care luptă împotriva agresiunii ruse, din partea oficialilor ruși nu o dată au răsunat avertismente la adresa Republicii Moldova, precum că „noi dorim să creăm în culoar terestru până în Transnistria, iar mai departe armata noastră rusă falnică și biruitoare o să ajungă și până la Prut și chiar până la București”, cum spuneau unii pe la televiziunile rusești. Și atunci ce ar trebui să facem noi?”, se întreabă comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Ministerul rus de Externe a calificat decizia autorităților de la Chișinău de a reduce numărului angajaților ambasadei Federației Ruse drept un gest neprietenos care va avea consecințe grave asupra relațiilor moldo-ruse. Potrivit părții ruse, decizia autorităților de la Chișinău va afecta cetățenii celor două țări, întrucât aceștia nu vor mai putea beneficia în timp util de asistență consulară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE