„Clasa politică e nevoită să ia în considerare prezenţa protestatarilor în stradă. Influenţa protestelor este una vădită, vizibilă. Protestatarii se impun în faţa clasei politice, chiar dacă deocamdată aceste schimbări nu sunt pe atât de vizibile, pe cât ar dori protestatarii. De această părere este Anatol Ţăranu, directorul Centrului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că influenţa protestelor asupra schimbărilor în interiorul actualei clase politice nu produce o schimbare calitativă şi de esenţă, ci stimulează atingerea apogeului în lupta diverselor clanuri oligarhice în interiorul clasei politice, transmite IPN.
„Deocamdată, această influenţă asupra clasei politice se resimte anume prin această acutizare a luptei diverselor clanuri pentru supremaţie. În ultima instanţă, pe fundalul protestelor, clasa politică din Republica Moldova a ajuns la situaţia când în interiorul ei se evidenţiază o forţă dominantă oligarhică, este vorba despre cei care au câştigat lupta între clanuri. Astăzi, conducerea Partidului Democrat reprezintă ceea ce se numeşte dominanta oligarhică în clasa politică a ţării noastre”, a notat Anatol Ţăranu.
Analistul a menţionat că nu există o predispoziţie fatală ca rezultat al acestor ciocniri şi nimeni nu poate astăzi cu siguranţă să spună că succesul va aparţine pentru un timp relativ previzibil clasei politice sau sistemului oligarhic, sau celor care protestează împotriva lui. „E vorba de un război, e vorba de o luptă, iar rezultatele unui război întotdeauna sunt imprevizibile. Dar în ultimă instanţă e absolut evident că într-o perioadă relativ lungă de timp oligarhatul în Republica Moldova nu are şanse de izbândă. El va cădea. Problema este cât de mult timp îşi va prelungi dominaţia şi cât de multe eforturi, inclusiv sacrificii, trebuie de adus pentru ca oligarhatul moldovenesc să fie înfrânt”, a declarat analistul.
Analistul consideră că protestatarii sunt forţa motrice a acestui proces. În opinia sa, cu cât mai multe platforme protestatare vor apărea, cu cât mai multe opţiuni vor apărea în interiorul protestatarilor, cu atât mai ramificată şi mai puternică va fi această mişcare. Potrivit lui, foarte multe depind de faptul dacă în fruntea acestor mişcări protestatare se vor plasa persoane credibile, forţe care sunt capabile să înţeleagă care este rostul momentului şi care vor fi capabile să formuleze pe înţelesul maselor protestatare mesajele care ar putea să-i mobilizeze şi să-i facă în ultimă instanţă să câştige acest război.